Rakytníková zmrzlina: Recept, který vás překvapí svou chutí
Z rakytníku si můžete připravit spoustu zdravých a chutných receptů. Už jste ale někdy vyzkoušeli rakytníkovou zmrzlinu? Tato dobrota rozhodně stojí za ochutnání. Je osvěžující a doslova nabitá vitamínem C. Jak si ji tedy připravit?
Co vše potřebujete k receptu na domácí rakytníkovou zmrzlinu
- 400 gramů plodů rakytníku
- 300 gramů cukru krystalu
- 5 decilitrů vody
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Příprava rakytníkové zmrzliny krok za krokem
1. V hrnci svařte vodu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Do cukerného roztoku dejte rakytník a vanilkový extrakt. Vše vařte na mírném plamenu po dobu 15 minut.
2. Rakytníkové bobulky v cukerném roztoku v dalším kroku rozmixujte do hladka ponorným mixérem. Vzniklou směs poté propasírujte přes sítko.
3. Základ na rakytníkovou zmrzlinu přelijte do tvořítek na nanuky nebo do větší uzavíratelné plastové nádoby a dejte na několik hodin do mrazničky zamrazit.
S čím je rakytníková zmrzlina nejlepší?
Rakytníková zmrzlina potěší vaše chuťové pohárky nejen sama o sobě. Báječnou kombinaci tvoří s čokoládovou zmrzlinou, skvěle doplňuje i některé domácí moučníky. Ladí například k čokoládovému brownie, ořechové bábovce nebo perníku pečenému na plechu. Skvělá je rovněž k lívanečkům nebo palačinkám.
Tip: Jak trhat rakytník, abyste se nepopíchali?
Otrhat z větviček rakytník, abyste jej připravili na konkrétní recept, rozhodně není jednoduchá záležitost. Ruční otrhávání oranžových bobulek je náročné a zdlouhavé. Navíc hrozí, že se nepříjemně popícháte.