Recept na bezinkový likér: Naše babičky jej užívaly na zahřátí i jako lék
![Recept na bezinkový likér: Naše babičky jej užívaly na zahřátí i jako lék](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/title/2021/09/613f12b1dfdf0.jpg?1631606276)
“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,” tradovali již naši předkové. Z černého bezu zpracovávali nejen květ a list, ale také černé bobulovité plody zvané bezinky. A právě z bezinek si můžete začátkem podzimu připravit báječný bezinkový likér, který vás nejen zahřeje, ale který zároveň blahodárně působí na zdraví. Vyzkoušejte následující recept.
Ingredience na bezinkový likér
✓ 2,5 kilogramu čerstvých, umytých a odšťopkovaných bezinek
✓ 1,5 kilogramu cukru krystalu
✓ 2 balíčky vanilkového cukru
✓ 1 litr rumu
✓ 1 kus citronu zbaveného kůry a pecek
✓ 2 lžičky mleté kávy
✓ 1 lžička mleté skořice
✓ 5-7 kusů hřebíčku
Příprava bezinkového likéru
![](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/full/2021/09/613f13f00c149.jpg?1631523824)
1. Zralé nasbírané bezinky pečlivě proberte, omyjte, odstraňte z nich stopky a případně také zelené bobulky. Plody bezu černého vložte následně do hrnce, zcela zalijte vodou a dejte vařit.
2. Jakmile voda s bezinkami projde varem a bude probublávat, přidejte do ní za stálého míchání kávu, skořici a hřebíček. Po 5 minutách do této směsi vložte kolečka citronu, další 2 minuty povařte a pak vypněte.
3. Následujících 24 hodin nechte základ na domácí bezinkový likér odležet v lednici. Další den bezinkovou šťávu přeceďte přes plátno a bezinky důkladně vymačkejte.
4. Bezinkovou směs postavte opět na sporák a vmíchejte do ní vanilkový a krystalový cukr, který by se měl zcela rozpustit. Poté, co základ na bezinkový sirup projde varem, odstavte jej a nechte zcela vychladnout.
5. Po vychladnutí do bezinkové šťávy vmíchejte rum a domácí bezinkový sirup je na světě.
Proč zralé bezinky zpracovávat výhradně za tepla a nedělat bezinkový sirup za studena? Syrové plody černého bezu jsou mírně jedovaté. Pokud však bezinky převaříte nebo usušíte, již jedovaté nejsou.
Účinky bezinkového likéru
![](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/full/2021/09/613f12fcc2b78.jpg?1631523580)
Domácí bezinkový likér je alkoholický nápoj, tudíž není určený pro osoby mladší 18 let. Jste-li již plnoletí, můžete si jej dopřát sem tam na zahřátí, ale zároveň čerpat z jeho blahodárných účinků na lidské zdraví. Plody černého bezu totiž obsahují provitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B a kyselinu panthotenovou. Dále v nich najdete třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou nebo antioxidanty.
✓ Posilují fungování imunitního systému.
✓ Potlačují nemoci z nachlazení.
✓ Pomáhají při nespavosti.
✓ Přináší úlevu při revmatismu.
✓ Působí na žaludeční a střevní sekreci.
✓ Pomáhají při bolestech hlavy a migrénách.
✓ Tlumí bolesti nervového původu. Úlevu přináší při bolesti trojklaného nervu, sedacího nervu či při výhřezu meziobratlové ploténky.
Zdroj: Jenženy.cz, Sever.rozhlas.cz, Bylinkyprovšechny.cz