Recept na hustý rajčatový protlak. Ze zralých rajčat jej připravíte rychle a snadno

Recept na hustý rajčatový protlak. Ze zralých rajčat jej připravíte rychle a snadno Zdroj: Shutterstock

Co s úrodou zralých rajčat? Připravte si z nich hustý rajčatový protlak, který následně při vaření využijete v průběhu celého roku. Přinášíme recept na domácí rajčatový protlak, který zvládnete udělat rychle a snadno.

Hustý rajčatový protlak - recept

Do receptu na domácí rajčatový protlak patří pouze zralá rajská jablíčka. Tento sezonní recept, který má následně v kuchyni univerzální použití, je tedy jednodruhový. Nepatří do něj již žádné další suroviny jako cukr, sůl, ocet, dochucovadla nebo konzervační látky. Jak při výrobě domácího rajčatového protlaku postupovat?

Zdroj: Shutterstock Příprava domácího rajčatového protlaku: Návod krok za krokem

1. Připravte si zralá rajská jablíčka, která omyjte a ze kterých vykrájejte tzv. “bubáky”. Co je bubák? Jde o tvrdé a bledší místo na rajčeti, které je spojeno se zelenou stopkou.

2. Rajčata nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce, kde je vařte zhruba 20 minut do změknutí. 

3. Po uplynutí této doby rajčata v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte je přes síto, abyste vzniklý rajčatový protlak zbavili slupek a zrníček. Domácí rajčatový protlak je již hotový.

Jak zahustit rajčatový protlak?

Zdá se vám, že je domácí rajčatový protlak řídký? Jednoduše jej zahustěte a to tak, že rajčatový protlak nalijte do hrnce a redukujte jej za stálého míchání na mírném plamenu až do požadované hustoty.

Zavařování domácího rajčatového protlaku

Hustý rajčatový protlak nalijte do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a sterilizujte 30 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Po vychladnutí uchovávejte domácí rajčatový protlak na tmavém a chladném místě (nejlépe ve sklepě, komoře nebo lednici), kde vám vydrží až 12 měsíců.

Tip: Hotový domácí rajčatový protlak můžete také zamrazit. Naplňte s ním postupně formičky na led, zmrazené kostky rajčatového protlaku pak přendejte do uzavíratelných plastových sáčků. 

Zdroj: Shutterstock

Jak využít domácí rajčatový protlak?

Hustý rajčatový protlak, který jste si vyrobili a zavařili doma, můžete v průběhu roku využít na spoustu způsobů. A to nejen na přípravu rajské polévky nebo rajské omáčky. Domácí rajčatový protlak vám přijde vhod i při přípravě boloňské omáčky a když jej zredukujete s aromatickými bylinkami, vznikne vám i chutné sugo na pizzu.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com

Autor:
Publikováno: 21. 8. 2023 10:08 Nahlásit obsah