Recept na hustý rajčatový protlak. Ze zralých rajčat jej připravíte rychle a snadno
Co s úrodou zralých rajčat? Připravte si z nich hustý rajčatový protlak, který následně při vaření využijete v průběhu celého roku. Přinášíme recept na domácí rajčatový protlak, který zvládnete udělat rychle a snadno.
Hustý rajčatový protlak - recept
Do receptu na domácí rajčatový protlak patří pouze zralá rajská jablíčka. Tento sezonní recept, který má následně v kuchyni univerzální použití, je tedy jednodruhový. Nepatří do něj již žádné další suroviny jako cukr, sůl, ocet, dochucovadla nebo konzervační látky. Jak při výrobě domácího rajčatového protlaku postupovat?
Příprava domácího rajčatového protlaku: Návod krok za krokem
1. Připravte si zralá rajská jablíčka, která omyjte a ze kterých vykrájejte tzv. “bubáky”. Co je bubák? Jde o tvrdé a bledší místo na rajčeti, které je spojeno se zelenou stopkou.
2. Rajčata nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce, kde je vařte zhruba 20 minut do změknutí.
3. Po uplynutí této doby rajčata v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte je přes síto, abyste vzniklý rajčatový protlak zbavili slupek a zrníček. Domácí rajčatový protlak je již hotový.
Jak zahustit rajčatový protlak?
Zdá se vám, že je domácí rajčatový protlak řídký? Jednoduše jej zahustěte a to tak, že rajčatový protlak nalijte do hrnce a redukujte jej za stálého míchání na mírném plamenu až do požadované hustoty.
Zavařování domácího rajčatového protlaku
Hustý rajčatový protlak nalijte do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a sterilizujte 30 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Po vychladnutí uchovávejte domácí rajčatový protlak na tmavém a chladném místě (nejlépe ve sklepě, komoře nebo lednici), kde vám vydrží až 12 měsíců.
Tip: Hotový domácí rajčatový protlak můžete také zamrazit. Naplňte s ním postupně formičky na led, zmrazené kostky rajčatového protlaku pak přendejte do uzavíratelných plastových sáčků.
Jak využít domácí rajčatový protlak?
Hustý rajčatový protlak, který jste si vyrobili a zavařili doma, můžete v průběhu roku využít na spoustu způsobů. A to nejen na přípravu rajské polévky nebo rajské omáčky. Domácí rajčatový protlak vám přijde vhod i při přípravě boloňské omáčky a když jej zredukujete s aromatickými bylinkami, vznikne vám i chutné sugo na pizzu.