Recept na kopřivovou polévku dvakrát jinak. Klasicky i jako krém
Kopřiva je vitaminy a minerály nabitá bylinka, která má největší sílu hlavně na jaře. Mladé kopřivy sbíraly časně zjara už naše babičky a prababičky a připravovaly si z nich nejen čaj. Zamilujete si například také recept na kopřivovou polévku, kterou si můžete připravit hned dvěma způsoby. A to klasicky nebo jako krém.
Proč jsou mladé kopřivy zdravé
Mladé jarní kopřivy jsou velmi cenné pro naše zdraví. Obsahují celý koktejl prospěšných látek. Najdete v nich vitaminy A, C, D, K a skupinu vitaminů B. Mladé kopřivy jsou dále bohaté na železo, draslík, mangan, jod, křemík, vápník, hořčík nebo fosfor. Nachází se v nich rovněž bílkoviny, tanin, chlorofyl či aminokyseliny.
Recept na kopřivový krém
Potřebujete:
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- plátek másla
- 3 střední brambory očištěné a nakrájené na kostičky
- 200 až 300 gramů mladých kopřiv
- kvalitní kuřecí bujón
- 33procentní smetanu ke šlehání
- plátek parmazánu (nemusí být)
Na rozpuštěném másle osmahněte cibulku, ke které přisypte kostky brambor a omyté a nasekané mladé kopřivy. Přidejte kuřecím bujón a zalijte vodou. Pro lepší chuť můžete do této polévky přidat plátek parmazánu, který se v ní rozpustí.
Až budou brambory měkké, kopřivovou polévku rozmixujte do hladka ponorným mixérem. Dle chuti ji na závěr zjemněte smetanou ke šlehání a případně dosolte.
Kopřivový krém podávejte s křupavými krutony, které jste si připravili krátkým opečením rohlíku nakrájeným na kostičky. Polévku můžete rovněž dozdobit jarními bylinkami, například sedmikráskami nebo fialkami.
Recept na klasickou kopřivovou polévku
Potřebujete:
- 300 gramů mladých kopřiv
- 3 střední brambory nakrájené na kostičky
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- kvalitní kuřecí bujón
- máslo a hladkou mouku na jíšku
- pepř a sůl na dochucení
Z másla a hladké mouky si v hrnci připravte jíšku, kterou zalijte studenou vodou. Do této směsi vsypte kostičky brambor a omyté a nadrobno nasekané mladé kopřivy. Přidejte kuřecí bujón a vařte, dokud brambory nezměknou.
V dalším kroku do kopřivové polévky přidejte rozetřené stroužky česneku a důkladně v ní rozkvedlejte vejce. Nechte projít varem, kopřivovou polévku případně dosolte a dopepřete a poté odstavte. Klasická kopřivová polévka je hotová a již ji můžete podávat.
Zdroj: Bylinky jsou naše | Facebook.com, Jenzeny.cz, Mimibazar.cz