Recept na kopřivovou polévku dvakrát jinak. Klasicky i jako krém

Recept na kopřivovou polévku dvakrát jinak. Klasicky i jako krém Zdroj: Shutterstock

Kopřiva je vitaminy a minerály nabitá bylinka, která má největší sílu hlavně na jaře. Mladé kopřivy sbíraly časně zjara už naše babičky a prababičky a připravovaly si z nich nejen čaj. Zamilujete si například také recept na kopřivovou polévku, kterou si můžete připravit hned dvěma způsoby. A to klasicky nebo jako krém.

Proč jsou mladé kopřivy zdravé

Mladé jarní kopřivy jsou velmi cenné pro naše zdraví. Obsahují celý koktejl prospěšných látek. Najdete v nich vitaminy A, C, D, K a skupinu vitaminů B. Mladé kopřivy jsou dále bohaté na železo, draslík, mangan, jod, křemík, vápník, hořčík nebo fosfor. Nachází se v nich rovněž bílkoviny, tanin, chlorofyl či aminokyseliny.

Zdroj: Shutterstock Využít blahodárných účinků mladých kopřiv můžete nejen prostřednictvím pití kopřivového čaje, ale rovnou ve svém jarním jídelníčku. Z kopřiv si připravíte například výborný kopřivový špenát nebo jarní nádivku. Z této zdravé bylinky si můžete uvařit také báječnou kopřivovou polévku. Vyzkoušejte klasický recept a také recept na kopřivový krém.

Recept na kopřivový krém

Potřebujete:

  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • plátek másla
  • 3 střední brambory očištěné a nakrájené na kostičky
  • 200 až 300 gramů mladých kopřiv
  • kvalitní kuřecí bujón
  • 33procentní smetanu ke šlehání
  • plátek parmazánu (nemusí být)

Zdroj: Shutterstock Postup:

Na rozpuštěném másle osmahněte cibulku, ke které přisypte kostky brambor a omyté a nasekané mladé kopřivy. Přidejte kuřecím bujón a zalijte vodou. Pro lepší chuť můžete do této polévky přidat plátek parmazánu, který se v ní rozpustí.

Až budou brambory měkké, kopřivovou polévku rozmixujte do hladka ponorným mixérem. Dle chuti ji na závěr zjemněte smetanou ke šlehání a případně dosolte.

Kopřivový krém podávejte s křupavými krutony, které jste si připravili krátkým opečením rohlíku nakrájeným na kostičky. Polévku můžete rovněž dozdobit jarními bylinkami, například sedmikráskami nebo fialkami.

Recept na klasickou kopřivovou polévku

Potřebujete:

  • 300 gramů mladých kopřiv
  • 3 střední brambory nakrájené na kostičky
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • kvalitní kuřecí bujón
  • máslo a hladkou mouku na jíšku
  • pepř a sůl na dochucení

Zdroj: Shutterstock Postup:

Z másla a hladké mouky si v hrnci připravte jíšku, kterou zalijte studenou vodou. Do této směsi vsypte kostičky brambor a omyté a nadrobno nasekané mladé kopřivy. Přidejte kuřecí bujón a vařte, dokud brambory nezměknou. 

V dalším kroku do kopřivové polévky přidejte rozetřené stroužky česneku a důkladně v ní rozkvedlejte vejce. Nechte projít varem, kopřivovou polévku případně dosolte a dopepřete a poté odstavte. Klasická kopřivová polévka je hotová a již ji můžete podávat.

Zdroj: Bylinky jsou naše | Facebook.com, Jenzeny.cz, Mimibazar.cz

Autor:
Publikováno: 28. 3. 2022 11:22 Nahlásit obsah