Recept na vaječnou tlačenku: Nejchutnější řešení, co s vajíčky po Velikonocích

Recept na vaječnou tlačenku: Nejchutnější řešení, co s vajíčky po Velikonocích Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte nad tím, co se zbylými vejci po Velikonocích? Ať už jste je všechny nerozdali koledníkům, nebo jste je zase vymrskali, nastal nejvyšší čas je zužitkovat. Velikonoční vajíčka vařená natvrdo můžete využít hned na několik způsobů. Velmi chutným receptem je vaječná tlačenka, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Ingredience na vaječnou tlačenku

  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 200 gramů šunkového salámu nakrájeného na kostičky
  • 250 gramů majonézy
  • 1 sklenice sterilované zeleniny Moravanka i s lákem
  • 1 želatina na vaječnou tlačenku (želatina na aspik)
  • pepř a sůl na ochucení

Příprava vaječné tlačenky krok za krokem

1. Vejce, šunku a sterilovanou zeleninou nakrájejte na kostičky, smíchejte dohromady a promíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti.

2. V láku z Moravanky nechte nabobtnat želatinu (zhruba 2 hodiny). Směs následně mírně zahřejte, aby se želatina rozpustila a byla co nejhladší. Želatinu ovšem nikdy nevařte.

3. Želatinu smíchejte s vejci, šunkou a sterilovanou zeleninou. Základ na vaječnou tlačenku dejte do podlouhlé formy zvané srnčí hřbet a dokonale uhlaďte stěrkou.

4. Hotovou vaječnou tlačenku vložte do lednice, kde ji nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne. 

Tipy, jak jíst vaječnou tlačenku

Hotovou vaječnou tlačenku, v níž jste využili zbylá vajíčka po Velikonocích, krájejte po ztuhnutí na plátky a podávejte. Pochutnat si na ní můžete jen tak. Tento recept z velikonočních vajec je výborný také s chlebem, celozrnným pečivem nebo salátem z čerstvé zeleniny.

Jak dlouho vydrží vaječná tlačenka? Její trvanlivost je omezená

Jelikož se vaječná tlačenka připravuje z velikonočních vajec vařených natvrdo, která byla kromě pobytu v lednici vystavena také pokojové teplotě, její trvanlivost je omezená. Pokud si tedy uděláte vaječnou tlačenku, po jejím ztuhnutí v lednici se ji snažte zkonzumovat co nejrychleji.

Zdroj: Magazin.recepty.cz, Facebook.com/receptyvsehodruhu

Autor:
Publikováno: 19. 4. 2022 10:24 Nahlásit obsah