Tipy na recepty z melounových slupek. Z kůry melounu připravíte chutné chutney, také ji naložte na způsob kvašáků

Vodní melouny patří k létu. Kdo by nemiloval jejich červenou dužinu? Pokud následně vyhazujete melounové slupky se zelenkavou kůrou, která chutná a voní po okurce, je to velká škoda. Slupky z melounu totiž po odkrojení nejzelenější svrchní části můžete zužitkovat na spoustu skvělých receptů.
Slupky z melounu nepatří do koše ani do kompostu
Vodní melouny vynikají červenou sladkou dužinou a silnými slupkami se zelenou kůrou chutnající po okurkách. Pokud si chcete na melounu pochutnat, na jeho krájení použijte nejlépe ostrý kuchařský nůž, prostřednictvím kterého vodní meloun perfektně naporcujete.
A co se zbylou melounovou slupkou, pokud jste si na dužině již pochutnali? Zelenkavou kůru odkrojte pečlivě nožem od sytě zelené slupky a můžete se následně pustit do jejího dalšího využití. Jaké recepty z melounové kůry si můžete konkrétně připravit?
Chutney z melounové kůry

Potřebujete:
- 5 šálků kůry z melounu, ze které jste odstranili tvrdou zelenou slupku
- 1 šálek cukru krystalu
- 0,5 šálku jablečného octa
- 1 polévkovou lžíci čerstvého zázvoru
- 4 utřené stroužky česneku
- pepř a sůl na dochucení
Postup:
1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vařte až do změknutí melounové kůry.
2. Melounové chutney mírně rozmělněte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
3. Chutney z melounové kůry následně dejte do čistých uzavíratelných sklenic a zavařte.
Nakládaná kůra z melounu na způsob kvašáků

Melounovou kůru můžete naložit podobně jako okurku. Kůru vodního melounu tedy zbavte tvrdé zelené slupky, nakrájejte ji na centimetrové proužky (nebo větší kostičky) a poté ji naložte přesně na způsob kvašáků z okurek. Na této kvašené pochoutce si můžete pochutnávat již po sedmi dnech po naložení. A že chutná báječně!
Tipy, jak dále využít slupky z melounu
✔ Zelenou melounovou kůru použijte místo okurky a připravte si z ní studené gazpacho.
✔ Udělejte si kandovanou kůru z melounu, kterou si rozhodně zamilujete.
✔ Melounovou kůru přidejte do zeleninových salátů.
✔ Kůra z melounu chutnající po okurce je skvělá také ve smoothie. Můžete ji rovněž odšťavnit.
✔ Melounovou kůru nakrájejte na nudličky a hoďte ji na wok. Je totiž skvělá v čínských zeleninovo-masových směsích.
Zdroj: Thekitchn.com, Myheartbeets.com, Watermelon.org