Tipy na recepty z melounových slupek. Z kůry melounu připravíte chutné chutney, také ji naložte na způsob kvašáků

Tipy na recepty z melounových slupek. Z kůry melounu připravíte chutné chutney, také ji naložte na způsob kvašáků Zdroj: Shutterstock

Vodní melouny patří k létu. Kdo by nemiloval jejich červenou dužinu? Pokud následně vyhazujete melounové slupky se zelenkavou kůrou, která chutná a voní po okurce, je to velká škoda. Slupky z melounu totiž po odkrojení nejzelenější svrchní části můžete zužitkovat na spoustu skvělých receptů.

Slupky z melounu nepatří do koše ani do kompostu

Vodní melouny vynikají červenou sladkou dužinou a silnými slupkami se zelenou kůrou chutnající po okurkách. Pokud si chcete na melounu pochutnat, na jeho krájení použijte nejlépe ostrý kuchařský nůž, prostřednictvím kterého vodní meloun perfektně naporcujete.

A co se zbylou melounovou slupkou, pokud jste si na dužině již pochutnali? Zelenkavou kůru odkrojte pečlivě nožem od sytě zelené slupky a můžete se následně pustit do jejího dalšího využití. Jaké recepty z melounové kůry si můžete konkrétně připravit?

Zdroj: Shutterstock Chutney z melounové kůry

Potřebujete:

  • 5 šálků kůry z melounu, ze které jste odstranili tvrdou zelenou slupku
  • 1 šálek cukru krystalu
  • 0,5 šálku jablečného octa
  • 1 polévkovou lžíci čerstvého zázvoru
  • 4 utřené stroužky česneku
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vařte až do změknutí melounové kůry.

2. Melounové chutney mírně rozmělněte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.

3. Chutney z melounové kůry následně dejte do čistých uzavíratelných sklenic a zavařte.

Zdroj: Shutterstock Nakládaná kůra z melounu na způsob kvašáků

Melounovou kůru můžete naložit podobně jako okurku. Kůru vodního melounu tedy zbavte tvrdé zelené slupky, nakrájejte ji na centimetrové proužky (nebo větší kostičky) a poté ji naložte přesně na způsob kvašáků z okurek. Na této kvašené pochoutce si můžete pochutnávat již po sedmi dnech po naložení. A že chutná báječně!

Tipy, jak dále využít slupky z melounu

✔ Zelenou melounovou kůru použijte místo okurky a připravte si z ní studené gazpacho.

✔ Udělejte si kandovanou kůru z melounu, kterou si rozhodně zamilujete.

✔ Melounovou kůru přidejte do zeleninových salátů.

✔ Kůra z melounu chutnající po okurce je skvělá také ve smoothie. Můžete ji rovněž odšťavnit.

✔ Melounovou kůru nakrájejte na nudličky a hoďte ji na wok. Je totiž skvělá v čínských zeleninovo-masových směsích.

Zdroj: Thekitchn.com, Myheartbeets.com, Watermelon.org

Autor:
Publikováno: 28. 6. 2022 10:45 Nahlásit obsah