Kvašáky z okurek milovaly už naše babičky. Tato letní pochoutka je plná probiotických kultur

Kvašáky z okurek milovaly už naše babičky. Tato letní pochoutka je plná probiotických kultur Zdroj: Pixabay.com

Co s úrodou okurek? Nemusíte je pouze nakládat do sladkokyselého nálevu. Vyrobte si z nich vynikající kvašáky. Jde konkrétně o konzervované okurky, které prošly mléčným kvašením. Na této lahůdce obsahující zdraví prospěšné probiotické kultury si pochutnáte už po sedmi dnech od jejího naložení.

Kvašáky chutnají a příznivě ovlivňují naše zdraví

Okurky většinou jíme zasyrova nakrájené na plátky, rádi si dopřejeme i okurkový salát. Někteří z nás úrodu okurek zavařují ve sladkokyselém nálevu. Ale co kvašáky? Na ty se často zapomíná, a to je velká škoda.

Okurky rychlokvašky jsou totiž obrovskou pochoutkou, kterou během letních měsíců pravidelně připravovaly naše babičky i prababičky. Nejen že kvašáky skvěle chutnají, ale mají co nabídnout také našemu zdraví.

Zdroj: Pixabay.com Okurky procházejí mléčným kvašením

Kvašáky se na rozdíl od klasických nakládaček nezavařují. Naopak se nakládají do sklenic, kde procházejí tzv. mléčným kvašením. Díky procesu fermentace následně okurky obsahují zdraví prospěšné probiotické bakterie, které stejně jako kyselina mléčná podporují trávení a zabraňují zácpě.

Přítomnost probiotických kultur v kvašácích rovněž příznivě ovlivňuje imunitní systém a napomáhá tak našemu celkovému zdraví. Probiotika jsou dále vhodnou prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva, alergií či respiračních onemocnění. Tak proč si kvašáky nedopřát v létě každý den?

Recept na kvašáky z okurek

Ověřených receptů, jak připravit kvašáky z okurek, existuje celá řada. Kromě surovin budete potřebovat třílitrový kameninový hrnec a kameninové víko (případně čistý kámen) na zatížení. Co vše tedy na přípravu kvašáků z okurek potřebujete?

  • větší nebo střední okurky nakladačky úměrné objemu třílitrového hrnce
  • 1 velkou cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 5 centimetrů kořene čerstvého křenu
  • čerstvý kopr dle chuti
  • 4 listy vinné révy nebo 4 listy černého rybízu (nemusí být)
  • na nálev: 1 litr vody a 40 gramů soli

Zdroj: Pixabay.com Příprava kvašáků krok za krokem

Okurky pečlivě umyjte a na několika místech je propíchněte vidličkou. Česnek, cibuli, kopr a křen nakrájejte na drobné kousky a promíchejte je mezi sebou. Připravte si čistý kameninový hrnec, do kterého na střídačku skládejte česnek, cibuli, kopr, křen, okurky a listy vinné révy. Až se kameninový hrnec naplní, zalijte vše studeným nálevem z vody a soli.

Takto naložené okurky zatěžkejte kameninovým víkem nebo čistým kamenem. Musí totiž zůstat ponořené v nálevu, aby se k nim nedostal vzdušný kyslík. Nádobu s okurkami postavte například na kuchyňskou linku, kde nechte okurky sedm až čtrnáct dnů kvasit. Zda je opravdu hotovo, se nebojte ochutnat už po sedmi dnech.

Tip: Aby kvašení okurek proběhlo rychleji, někteří lidé dávají při přípravě kvašáků na dno kameninového hrnce kousek chleba.

Kvašáky z okurek a jejich trvanlivost 

Kvašáky musíte do deseti dnů sníst. Jsou tak vynikající, že to pro vás nebude rozhodně problém. Pokud jste si jich připravili opravdu hodně a zbyly vám, i tak můžete tuto pochoutku zachránit. Opláchněte je pod vodou a nechte okapat. Poté je vložte do čistých sklenic, zalijte studeným sladkokyselým nálevem, zavíčkujte a vložte do lednice.

Že je příprava kvašáků poměrně složitá záležitost? Hravě si s ní poradíte i díky následujícímu videu.

Autor:
Publikováno: 7. 8. 2020 10:00 Nahlásit obsah