Zdravé podzimní recepty pro štíhlou linii
Podzim je tady, spolu s ním i sychravé počasí, které nám tak trochu ubírá energii. Ráno je zima, často i mlha, odpoledne někdy panuje příjemná teplota, jindy je chladno, že přemýšlíme, zda tu už není zima.
Svoje tělo začínáme halit do mikin a bund, přesto bychom neměli zapomínat na udržování štíhlé linie. K dispozici je teď spoustu surovin, ze kterých si můžeme připravit fitness jídla, která nás navíc příjemně zahřejí.
Hubnout a udržovat si linii neznamená hladovět
Chcete zhubnout pár kilo nebo si jen udržet linii a dosud jste měli za to, že aby se vám to dařilo, musíte držet striktní dietu a kolikrát i hladovět? Omyl! Nic z toho není třeba, stačí na to jít chytře, neřešit druhy diet, ale pohlídat si složení stravy.
Snažte se minimalizovat příjem sacharidů, ve stravě je nahraďte kvalitními proteiny a tuky, jezte několikrát denně menší porce, hýbejte se a hlídejte si pitný režim. Nezapomeňte ani na dostatek spánku. To všechno vám pomůže dosáhnout vytouženého cíle, i bez hladovění.
Víte, že když nevíte, kolik potřebujete zhubnout a kdy je nejvyšší čas začít řešit svoji tělesnou hmotnost, je tu BMI kalkulačka? Stačí do ní zadat pár základních údajů a hned uvidíte výsledek. Trpíte podvýživou, nebo naopak nadváhou? Měli byste svoji hmotnost začít opravdu řešit, protože se nadváha proměnila v obezitu? Na to všechno vám dá kalkulačka odpověď.
Jaké potraviny jsou na podzim k mání?
Ty tam jsou doby, kdy ovoce na pultech obchodů na podzim a v zimě nebylo, dneska o ně není nouze. Než udeří opravdové mrazy, můžete si pro některé dokonce dojít na farmářský trh a podpořit lokální farmáře. Chuť takových potravin je s těmi z obchodu nesrovnatelná.
Na podzim můžete jídelníček obohatit o pomeranče, grapefruity, zelí, mrkev, celer, kaki, pórek, cibuli, brokolici, zázvor a další potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Připravit si z nich můžete báječná a chutná jídla, po kterých nepřiberete, a navíc vás třeba i zahřejí.
Tip číslo jedna: Dýňová polévka
Dýně k podzimu patří, stejně jako spadané listí ze stromů. Co si z ní tak připravit lehce pikantní polévku, která zahřeje na duši i na těle? Její příprava není nijak náročná, zvládnete ji během pár minut, chuť si ale zamilujete. Jak na ni?
Dýni omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky. Pokud sáhnete po dýni hokaido, nemusíte ji ani loupat, o to je příprava jednodušší. V hrnci rozehřejte máslo a kousky dýně na něm orestujte. Pak je okořeňte dle libosti, kromě soli a pepře můžete přidat i špetku chilli nebo zázvoru, přidejte muškátový oříšek a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte, dokud dýně nezměkne. Když polévka vychladne, rozmixujte ji do krémové konzistence.
Tip číslo dva: Zeleninové ratatouille
Tradiční francouzský míchaný zeleninový pokrm vám zachutná. Svůj původ má v Nice, pochází z roku 1780 a je skvělý teplý i studený.
Nejprve si nakrájejte na kolečka zeleninu jako batáty, cuketu, rajčata, cibuli, lilek apod., osolte je a dejte na chvíli stranou. Na pánvi poduste cibuli, ke které postupně přidáte česnek a papriku, vše osolte a opepřete. Nechte znovu podusit, pak přidejte rajčatové pyré a vařte zhruba 8 minut. Odstavte z plotny a nalijte do zapékací misky. Na to skládejte na kolečka nakrájenou zeleninu tak, aby vzniknul pěkně barevný kruh. Potřete směsí bazalky, petrželky, česneku a olivového oleje, zakryjte alobalem a pečte v troubě asi hodinu na 190 °C.
Tip číslo tři: Boršč
Boršč má původ na Ukrajině, vaříme se ale i v dalších zemích jako je třeba Polsko nebo Bulharsko. Potřebovat budete vývar, kysané zelí, červenou řepu, cibulku, petržel, lžičku másla na pánev, kde budete restovat cibulku, sůl, pepř a lžíci zakysané smetany.
Tip číslo čtyři: Proteinové palačinky
Kdo si chce udržet linii, ten by měl minimalizovat příjem sacharidů a nahradit je kvalitními proteiny. Jenže co si dát třeba k snídani? Co takhle proteinové palačinky, které připravíte raz dva? Stačí do shakeru nasypat směs na keto palačinky, přilít vodu nebo mléko, přisypat špetku skořice a promíchat dohladka. Na pánvi s kapkou oleje pak smažíme palačinky, které můžeme ozdobit čerstvým ovocem.