Granátové jablko: Zázrak, který byste měli zařadit do jídelníčku

Granátová jablka u nás seženete poměrně snadno, přesto však na našich talířích většinou chybí. A je to škoda. Jsou plné prospěšných látek a bývají zaslouženě označovány jako elixír mládí.
Granátové jablko neboli marhaník granátový, pochází původně z oblasti v Indii, avšak už ve starověku se rozšířil do Středomoří i Malé Ásie. V Řecku bylo toto ovoce považováno za posvátné a byly mu připisovány zázračné účinky. Přečtěte si, proč by nemělo chybět ani na vašem stole:
- 1 šálek zrníček z granátového jablka vám dodá 30 % denní dávky vitamínu C, 36 % vitamínu K, 16 % vitamínu B9 a 12 % denní dávky draslíku.
- Při pravidelné konzumaci vám může i během pár týdnu snížit krevní tlak a úroveň cholesterolu.
- Je prokázán jejich pozitivní účinek na paměť. Jsou dokonce doporučovány ke konzumaci lidem trpícím Alzheimerovou chorobou.
- Rozhodně by granátová jablka neměla chybět v jídelníčku člověka trpícího anémií (chudokrevností). Zvyšují totiž úroveň hemoglobinu.
- Je skvělou volbou ovoce pro všechny cukrovkáře, protože snižuje hladinu glukózy v krvi.
- Mají silné protizánětlivé účinky a některé ze studií naznačily, že tak mohou pomoci tělu bránit se například proti rakovině prsu či prostaty.