Která část avokáda je pro nás ta nejzdravější? Ta, kterou vyhazujeme

Která část avokáda je pro nás ta nejzdravější? Ta, kterou vyhazujeme Zdroj: Shutterstock

Avokádo se v posledních letech stalo tak oblíbeným, že jej není třeba více představovat. Získalo si srdce mnoha lidí především pro svou jemnou a krémovou texturu, ale také i proto, že jej lze použít opravdu téměř na vše.

Chuť avokáda sama o sobě není to, co na sebe přilákalo takovou pozornost, ale spíše fakt, že se může pochlubit bohatou sbírkou zdravých živin, jako jsou vitamíny B, C, E a K, spolu s velkou dávkou zdravých mononenasycených tuků. Jednoduše řečeno, ať si dáte avokádo v jakékoliv podobě, nikdy neprohloupíte!

Avokádo bylo především pěstováno ve Střední a Jižní Americe, avšak existuje nejméně 14 oficiálně uznaných odrůd avokáda, které jsou pěstovány po celém světě. Název avokádo pochází z aztéckého „ahuacacuauhitl“, což v překladu znamená "varlatový strom". Takové pojmenování získalo, protože na stromě roste v párech a navíc bylo avokádo dříve také považováno za afrodiziakum. Španělé pak tento název zkrátili na „aguacate“ a Angličané jej poté zkrátili na „avocado“.

I přesto, že existují stovky nejrůznějších receptů, jak si avokádo připravit, nejoblíbenější a zároveň nejznámější je ve formě guacamole. Podle odhadů, které byly provedeny v Kalifornii, Američané snědli více než 70 kg guacamole během Super Bowlu tohoto roku.

Zdroj: Shutterstock Nedávno jsme také zjistili, že dužina avokáda není jediná, která je nabita živinami. I ta část, kterou jsme vždy házeli do koše, má něco do sebe. Avokádo je technicky vzato ovoce, a jak jsme již napsali, je skvělým zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Ale co tedy kromě dužiny je pro nás tak prospěšné? Podle studií se ten pravý poklad ukrývá právě v pecce avokáda. Údajně se v pecce skrývá až 70 % všech cenných živin.

Pecka avokáda:

  • obsahuje například spoustu antioxidantů, které pomáhají snížit záněty v těle a zlepšují krevní oběh, což je takovým menším preventivním opatřením před artritidou.
  • Vysoký obsah antioxidačních a protizánětlivých látek spolu s vlákninou, která je v pecce avokáda také obsažena, jsou skvělými pomocníky při trávení.
  • Také oleje, které pecka obsahuje, podporují hladinu kolagenu v kůži, což zmírňuje vrásky a ten nám také napomáhá, abychom vypadali mladší. Navíc tyto oleje navrací našim vlasům ztracený lesk.
  • Vláknina a zdravé tuky nás zasytí na delší dobu, proto nebudeme mít po chvíli opět hlad.
  • Pecky avokáda také zamezují růstu nádorů a následné ničí nádorové buňky.

Jak pecku konzumovat:

Tím, že je pecka dost tvrdá, nakrájíte si ji postupně na menší kousky, které poté vložíte do mixéru. Mixujete tak dlouho, dokud nevznikne jemný prášek, který poté přidávejte do všech pokrmů, do kterých se podle vás bude nejvíce hodit. 

Chuť pecky není taková jako je chuť dužiny, proto ji určitě nejezte samotnou, ale přidejte si ji například do ovocného smoothie, na které budete potřebovat:

Ovocné smoothie s avokádem:

  • 1 hrnek mléka nebo vody
  • 1 zralou hrušku
  • 2 hrstky čerstvého špenátu
  • ½ zralého avokáda
  • ½ pecky avokáda
  • malý kousek nastrouhaného zázvoru
  • ½ jablka

Všechny tyto ingredience dáte do mixéru a rozmixujete. Přejeme dobrou chuť!

Autor:
Publikováno: 30. 9. 2021 10:27 Nahlásit obsah