Kysané zelí: Vitaminová bomba i skvělý posilovač imunity, který znaly i naše prababičky

Kysané zelí: Vitaminová bomba i skvělý posilovač imunity, který znaly i naše prababičky Zdroj: freepik

Zázračné účinky kysaného zelí znali už naši předci. Proto se každý podzim pouštěli do krouhání hlávek zelí, které nakládali dle generací ověřených postupů do kameninových sudů či hrnců. Na zimu si tak připravili pořádnou dávku kysaného zelí, které jim nesloužilo jenom jako potravina, ale hlavně jako lék. Proč si kysaného zelí tak cenili?

Kysané zelí: Superpotravina ideální na zimu

Kysané zelí je superpotravina, která má na naše tělo samé blahodárné účinky. Pro naše předky, kteří si dle možnosti připravovali kysané zelí na zimní období, šlo doslova o zázrak. A taky o jednu ze základních potravin, kterou mohli kromě brambor, mléka, ořechů či sušeného ovoce přes zimu konzumovat. 

Kysané zelí zkrátka v minulosti nechybělo v žádné domácnosti. V období zimy bylo jednou z mála možností, jak do těla doplnit potřebné vitaminy, minerály ale také probiotické kultury. To je hlavní důvod, proč na něj nedaly naše babičky a prababičky vůbec dopustit!

V současné době je kysané zelí dostupná a velmi levná potravina, která vám toho ale může dát hodně. Z jakých důvodů byste se hlavně v zimě měli kysaným zelím ládovat ve velkém?

Zdroj: freepik

Potravina nadupaná probiotickými kulturami

Kysané zelí, které vzniká procesem fermentace neboli kvašením, je nadupané probiotickými kulturami. Tato přírodní probiotika produkují kyselinu mléčnou, která v našem těle podporuje vstřebávání železa a vápníku. Probiotické kultury se dávají do souvislosti s tím, že posilují funkci našeho imunitního systému, který je obecně označován jako klíč ke zdraví.

Tip: Pokud chcete, aby na vás blahodárné účinky kysaného zelí působily co nejvíc, jezte ho za syrova. Tepelnou úpravou se látky v něm obsažené zbytečně ničí.

Velké množství vitaminů a minerálů

Kysané zelí je doslova vitaminovou bombou. Také je napěchované velkým množstvím minerálních látek. V takových 100 gramech kysaného zelí už najdete 11 procent denní doporučené dávky vitaminu K, 10 procent denní doporučené dávky vitaminu C anebo 5 procent denní doporučené dávky kyseliny listové či vitaminu B6.

Kromě toho kysané zelí obsahuje také vitamin E a minerální látky jako železo, vápník, zinek, draslík a hořčík. Z toho důvodu jej můžeme bez problémů označit za přírodní multivitamin, který je skvělý nejen na podporu imunity. Během zimy vás totiž ochrání i proti nepříjemným virovým onemocněním, jako je nachlazení nebo chřipka.

Boj s civilizačními nemocemi

Kromě toho vám kysané zelí pomůže bojovat také s civilizačními nemocemi. Látky v něm obsažené mají blahodárný vliv na fungování nervové soustavy. Zaženete jím stres, neklid, únavu ale i deprese.

Konzumací kysaného zelí předejdete také mrtvici a kardiovaskulárním chorobám, nemocem močových cest či gynekologickým problémům. Tato superpotravina má protizánětlivé účinky a často se jí připisuje, že zamezuje i rakovinovému bujení.

Kysané zelí byste do svého jídelníčku měli zařadit i tehdy, pokud bojujete s chudokrevností, máte vysoký tlak, který chcete snížit anebo se chcete zbavit menstruačních bolestí.

Zdroj: freepik

Ideální přípravek na hubnutí

Až budete chtít po novém roce hubnout, zařaďte do svého jídelníčku také kysané zelí. Ostatně, když se jednou Heidi Klum zeptali, jakým způsobem si udržuje svou štíhlou figuru, prozradila, že za ni kromě jiného může polévka z kysaného zelí, kterou si vaří dle receptu své babičky.

Proč to tak je? Kysané zelí vám díky probiotikům a vláknině pomůže s pravidelným vyprazdňováním, dokáže z vašeho těla vyplavit toxiny a obsahuje látku cholin, která se podílí na rozkladu tuků.

Superpotravina celé východní Evropy

Víte, že kysané zelí je považováno za superpotravinu v celé východní, popřípadě jihovýchodní Evropě? Přinášíme přehled toho, jak se tomuto zázraku říká v jednotlivých jazycích:

  • slovenština - kyslá kapusta
  • polština - kiszona kapusta
  • maďarština - savanyú káposzta
  • slovinština - kislo zelje
  • bulharština - kiselo zele
  • rumunština - varza murata
  • srbština/ chorvatština - kiseli kupus
Autor:
Publikováno: 2. 11. 2021 11:01 Nahlásit obsah