Nevhodné kombinace potravin, které jsou špatně stravitelné pro tělo: Běžně je jíte i vy

Nevhodné kombinace potravin, které jsou špatně stravitelné pro tělo: Běžně je jíte i vy Zdroj: Shutterstock.com

Milujete mléčný banánový koktejl nebo jogurt s čerstvým ovocem? Možná vás zarazí, že jsme zmínili nevhodné kombinace potravin, které byste neměli mít na jednom talíři. Pro tělo jsou totiž zároveň špatně stravitelné. Navíc vás kvůli nim můžou potrápit průjmy, zácpy, nadýmání či pálení žáhy. Kterým kombinacím potravin byste se tedy měli vyhnout?

Maso s bramborami

Zdroj: Shutterstock.com Maso se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší je základem českého jídelníčku. Kde je ale v nevhodnosti této kombinace zakopán pes? Kombinace tučného masa s bramborami, které jsou bohaté na škroby, je velmi těžká pro naše zažívání.  Živočišné bílkoviny se stejně jako škroby v lidském těle podílejí na vzniku kyselého prostředí, které způsobuje bolesti břicha, pálení žáhy či plynatost.

Pokud si tedy chcete pochutnat na poctivém masu, zapomeňte na brambory, ale i na těstoviny či knedlíky. Raději jej zkombinujte s neškrobnatou zeleninou, jako jsou rajčata, paprika, pórek, cuketa, brokolice, listová zelenina, cibule nebo květák.

Konzumace ovoce během oběda nebo večeře

Zdroj: Shutterstock.com V každém případě se vyhněte přímé konzumaci ovoce během doby oběda nebo večeře. Ovoce si nedávejte ani těsně po těchto denních chodech. Proč je tato kombinace špatná? Aby vaše trávení fungovalo tak, jak má, sladké ovoce byste podle výživových poradců neměli nikdy kombinovat se škroby, polysacharidy, bílkovinami ani tuky. Sladké ovoce s ohledem na vaše zažívání jezte pouze samostatně – takové jablko nebo banán si tak dejte ideálně ke svačině.

Tip: Během denních chodů však můžete jíst nesladké ovoce, jako je avokádo, citron, limeta nebo nesladký grapefruit. Při konzumaci se totiž chovají jako zelenina. I když jsou některé z nich kyselé, lidské tělo rozhodně nepřekyselují.

Kukuřičné lupínky s ovocným džusem

Zdroj: Shutterstock.com Co by to bylo za snídani, kdybyste si k ní nemohli dát kávu, čaj nebo ovocný džus? Pokud si každé ráno dopřáváte pomerančový džus a k tomu třeba ovesnou kaši nebo kukuřičné lupínky s mlékem, na kombinaci ovocného džusu a obilovin pro příště raději zapomeňte. Šťáva ze sladkého ovoce totiž společně se škroby způsobuje nepříjemné problémy se zažíváním.

Jogurt s ovocem

Zdroj: Shutterstock.com Kombinace jogurtu s čerstvým ovocem zní skvěle. Navíc jde o jedno z nejoblíbenějších jídel, které si dává řada z nás každé ráno. Proč bychom ale měli zpozornět? Kyseliny a živočišné bílkoviny přítomné v jogurtu reagují s ovocem, kvůli čemuž jsou pro naše tělo hůře stravitelné a mají vliv i na jeho překyselení. Tato nevhodná kombinace potravin může vést dokonce k alergiím.

Mléčný koktejl s banánem

Zdroj: Shutterstock.com Není nic lepšího, než si ze zralého banánu a mléka v mixéru vyrobit osvěžující mléčný banánový koktejl. Pokud vás ale trápí zažívání, také této pochoutce byste se měli vyhnout obloukem. Kombinace sladkého ovoce a mléčných výrobků je totiž pro lidské tělo špatně stravitelná a může například nadýmat, způsobovat pocit těžkosti nebo zahleňovat.

Tip: Jestli se nechcete kombinace jogurtu s ovocem nebo mléčných ovocných koktejlů vzdát, máme pro vás řešení. V případě jogurtu a mléka přejděte na rostlinnou variantu, která je pro lidský organismus lépe stravitelná.

Autor:
Publikováno: 28. 2. 2019 12:17 Nahlásit obsah