Proč každý den jíst sušené švestky: Tato sladká pochoutka je koktejlem zdraví

Proč každý den jíst sušené švestky: Tato sladká pochoutka je koktejlem zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Až vás příště přepadne chuť na sladké, dejte si sušené švestky. Toto sušené ovoce nejen dobře chutná, ale také výrazně prospívá vašemu zdraví. Sušené švestky tradičně patřily do podzimního a zimního jídelníčku našich předků. A právem. Které zdravotní benefity vám může pravidelná konzumace této sušené pochoutky přinést?

Sušené švestky obsahují cenný koktejl vitaminů a minerálů

V sušených švestkách najdete nejen přírodní cukry a vlákninu. Velmi bohaté jsou rovněž na vitaminy K, A a řady B. Dále obsahují draslík, měď, mangan, hořčík, bor či fosfor. Sušené švestky jsou zejména cenným zdrojem vitaminu K. Například 28 gramů této sušené pochoutky obsahuje 21 procent doporučené denní dávky vitaminu K.

Sušené švestky jsou bohaté na polyfenolové antioxidanty

Další předností sušených švestek je fakt, že je tato sušená pochoutka bohatá na antioxidanty. Ve vysokém množství v ní najdete zvláště polyfenolové antioxidanty, které napomáhají snižovat zánět v těle a rovněž chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dle některých studií polyfenoly ve švestkách výrazně snižují zánětlivé markery spojené s onemocněním kloubů a plic.

Polyfenolové antioxidanty skryté v sušených švestkách dle vědců příznivě ovlivňují zdraví kostí a rovněž snižují riziko cukrovky, srdečních onemocnění nebo rakoviny.

Zdroj: Shutterstock.com Konzumace sušených švestek je prevencí vzniku aterosklerózy

Pravidelná konzumace sušených švestek snižuje také hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi. Navíc předchází tomu, aby se vaše cévy a tepny cholesterolem zanášely a postupně docházelo k jejich zúžení, tedy ateroskleróze. Pokud se totiž ateroskleróza neléčí, může vést k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Sušené švestky snižují krevní tlak

Některé vědecké studie prokázaly, že pravidelná konzumace sušených švestek může významně snížit krevní tlak. Tuto skutečnost tvrdí například studie z roku 2010, v níž se uvádí, že krevní tlak postupně klesl právě u lidí, kteří si sušené švestky dopřávali každý den.

Zdroj: Shutterstock.com Konzumace sušených švestek pomáhá při zácpě i hubnutí

Sušené švestky vám uleví při zácpě a zaručí vám lepší fungování trávicího ústrojí. Toto sušené ovoce totiž obsahuje vysoký podíl nerozpustné vlákniny. Navíc v něm najdete sorbitol, což je cukerný alkohol, který má přirozeně projímavé účinky.   

Díky vysokému obsahu vlákniny i díky tomu, že švestky mají nízký glykemický index, vás navíc tato sušená pochoutka spolehlivě zasytí a zároveň u vás sníží chuť k jídlu. Pokud hubnete, sušené švestky by měly být rozhodně součástí vašeho jídelníčku.

Další zdravotní benefity sušených švestek

  • Díky obsahu minerálu boru pomáhají budovat silné kosti. Brání úbytku kostní hmoty, a tak předcházejí vzniku osteoporózy.
  • Pozitivně ovlivňují stav střevní mikroflóry, čímž snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. 
  • Jsou bohaté na železo. Patří tedy k vhodný přírodním doplňkům při léčbě chudokrevnosti neboli anémie.
  • Pomohou vám vypořádat se s hyperaktivním močovým měchýřem.
Autor:
Publikováno: 30. 10. 2020 12:38 Nahlásit obsah