Jak se dělají krabí tyčinky surimi? S krabem mají pramálo společného

Jistě víte, že surimi tyčinky prodávané v obchodech jsou pouze napodobeninou krabího masa. Většina lidí zná jejich chuť velmi důvěrně, jenže zpravidla neví, jaké ingredience přesně obsahují. Jak a z čeho se tedy dělají tolik oblíbené krabí tyčinky?
Historie vzniku krabích tyčinek surimi
Základ na surimi tyčinky vznikl již v 12. století v Japonsku, kde představoval speciální způsob konzervace ryb. Krabí tyčinky získaly svou moderní podobu o mnoho století později. Nutno podotknout, že “surimi” znamená japonsky “mleté maso”.
Krabí tyčinky tak, jak je známe dnes, se zrodily v Japonsku v polovině 70. let 20. století. Následně se rozšířily do zbytku Asie, Evropy, USA a jižní Afriky. Krabím tyčinkám se v Japonsku říká kanikama, v mezinárodním měřítku jsou prodávány pod názvy krab sticks, ocean sticks, sea legs nebo imitation crab sticks.
Co je v surimi tyčinkách? Krabí maso v nich nehledejte

Zajímá vás, zda je v surimi tyčinkách krabí maso? Rozhodně ho tam nenajdete. Krabí tyčinky jsou pouze dochuceny přírodním či umělým krabím aromatem. Ve skutečnosti se vyrábějí rozemletím bílého masa málo tučných ryb. A to nejčastěji tresek nebo ryb rodu špičatníků.
Rozemleté rybí maso se následně promývá vodou, aby se z něj odstranila rybí chuť a rybí tuk, a prohání se přes jemná síta. Ve výsledku vzniká bílá gumovitá hmota, která se následně nastavuje, dochucuje a barví.
Je mezi červenými a oranžovými krabími tyčinkami nějaký rozdíl?

Asi jste si všimli toho, že jsou v obchodech k dostání červené, růžové či oranžové krabí tyčinky. Zajímá vás, jaký je mezi nimi rozdíl? Jak upozorňuje portál Vice.com, tento rozdíl je nejen v barvě, ale také v použité příchuti. Zatímco oranžové surimi tyčinky mají krabí aroma, růžové a červené tyčinky mohou být ochuceny nejen kraby, ale i škeblemi a humry.
Zdroj: Dvojka.rozhlas.cz, Vimcojim.cz, Stobklub.cz, Vice.com, En.wikipedia.org