Co dělat na zahradě v dubnu: Zvertikulujte trávník, vysejte ředkvičky nebo přihnojte jahody

Co dělat na zahradě v dubnu: Zvertikulujte trávník, vysejte ředkvičky nebo přihnojte jahody Zdroj: Shutterstock.com

Pěstujete každým rokem na zahradě ovoce, zeleninu či okrasné květiny? V tom případě je pro vás duben měsícem, v průběhu kterého máte plné ruce práce. Abyste na nic nezapomněli, přinášíme vám přehled zahradních prací, kterým byste se měli v dubnu rozhodně věnovat.

Přihnojte jahody, stromy i růže

Duben je měsícem přihnojování. Kupovanými průmyslovými hnojivy proto v průběhu dubna přihnojte jahodníky, ale i maliníky či ostružiníky. Budete mít díky tomu větší úrodu. S přihnojováním nezapomeňte ani na ovocné keře a stromy. Zásobu živin by měly dostat také růže nebo okrasné cibuloviny.

Zaměřte se na okrasné trvalky i jednoletky

Čtvrtý měsíc v roce je vhodný také k tomu, abyste od sebe v záhoncích rozsadili trsy trvalek, jako jsou například mečíky nebo jiřinky. Do volné půdy okrasného záhonku můžete rovněž vysít okrasné letničky.

Zdroj: Shutterstock.com Ořežte přerostlé větve okrasných keřů

V průběhu dubna svou pozornost zaměřte také na okrasné keře, které kvetou v létě. Těmto keřům proveďte tzv. zmlazovací řez. To znamená, že jim ořežete přerostlé větve. Dejte si ovšem pozor na to, abyste keřům ponechali původní tvar.

Tip: Kromě zmlazování okrasných keřů se v dubnu pusťte také do řezu růží. Odstraňujte přitom suché, slabé a poškozené výhony.

Zvertikulujte trávník

Na jaře byste měli trávníku, který máte kolem domu, dopřát celkovou očistu. Odstraňte z něj mechový porost a důkladně jej provzdušněte pomocí vertikulátoru. Jestliže tohoto elektrického zahradního pomocníka nemáte, trávník zvertikulujte alespoň pomocí hrábek nebo vidlí.

Kdy na první sečení trávníku? Ideálně koncem dubna. Trávník sekejte hodně nízko. Po prvním posekání jej dostatečně zalijte a dodejte mu živiny v podobě vhodného průmyslového hnojiva.

Zdroj: Shutterstock.com Pusťte se do vysévání zeleniny a bylinek

V dubnu toho můžete hodně udělat i na užitkové zahradě. Na záhonky vysejte kořenovou zeleninu, špenát, ředkvičky, hrách, saláty nebo červenou řepu. Jak na záhony, tak do nádob patří také semínka aromatických bylinek. Vysévat tak můžete levanduli, šalvěj, tymián či oregano. Ovšem také kopr, naťovou petrželku nebo fenykl.

Víte, že? Polovina dubna je rovněž správným časem pro výsadbu raných brambor. Tyto brambory mohou být jak předklíčené, tak nepředklíčené.

Autor:
Publikováno: 23. 4. 2020 12:00 Nahlásit obsah