Nový nouzový stav od 15. února: Přinášíme přehled, co se mění

Nový nouzový stav od 15. února: Přinášíme přehled, co se mění Zdroj: Shutterstock.com

Od pondělí 15. února začíná v Česku po dobu 14 dnů platit nový nouzový stav. Ačkoliv stále trvá zákaz vycházení po 21. hodině a neotevřely se všechny obchody a služby, platí nově v rámci protiepidemiologických opatření několik menších změn. Máme pro vás jejich přehled.

Od 15. února opět úřady fungují podle běžných úředních hodin

S vyhlášením nového nouzového stavu 15. února jde ruku v ruce úprava provozu úřadů. Ty začínají opět fungovat podle běžných úředních hodin, jak jsme byli dříve zvyklí. Čeští občané tak budou moci znovu plnohodnotně využívat jejich služeb.

Knihovny mají od 15. února výdejní okénko

Od 15. února můžeme opět využívat služeb knihoven. A to přes výdejní okénko, kde si vyzvedneme předem objednané knížky a poté je také vrátíme, nebo bezkontaktně. Při předávání knih přes okénko vláda doporučuje používat respirátor alespoň třídy FFP2 nebo KN95, který nebude mít výdechový ventil.

Zdroj: Shutterstock.com Teoretický návrat dětí do škol od 1. března

V prohlášení hejtmanů, kteří podpořili nový nouzový stav od 15. února, se píše o nutném návratů dětí do škol. A to již od 1. března. Návrat studentů a školáků do škol je prioritou nejen pro hejtmany, podporuje jej také ministr vnitra Jan Hamáček a ministr školství Robert Plaga.

Jaká je další novinka v oblasti školství? Mohou se konat komisionální opravné a komisionální náhradní zkoušky na středních školách a konzervatořích.

Nová pravidla ubytování od 15. února

Se začátkem nového nouzového stavu souvisí také nové pravidlo, které se vztahuje k využití ubytovacích služeb. V hotelech či penzionech se mohou nově ubytovat kromě lidí na služební cestě také ti, kteří cestují do dalšího města za lékařem. Ubytovací služby může využít také jejich nezbytný doprovod.

Další nová pravidla

  • Výjimku ze zákazu volného pohybu osob mají lidé, kteří se vracejí z jednání orgánů firem nebo z valné hromady.

  • Pokud se zasedání výše bude účastnit více než 10 lidí, musí mít za sebou alespoň antigenní test. Musí rovněž dodržovat rozestupy a mít respirátor nebo chirurgickou roušku.

Autor:
Publikováno: 15. 2. 2021 13:52 Nahlásit obsah