Velikonoční osení na poslední chvíli: Vysaďte řeřichu, hořčici nebo hrách

Velikonoční osení na poslední chvíli: Vysaďte řeřichu, hořčici nebo hrách Zdroj: Shutterstock.com

Jarní zelené osení patří mezi tradiční velikonoční dekorace. Pokud jste do misky zapomněli vysít ječmen nebo pšenici, toto obilí vám již do Velikonoc nevyklíčí. Zkuste si však velikonoční osení vypěstovat z řeřichy, čočky či hořčice. Svěží zelené osení ozdobené kuřátky či velikonočními zápichy získáte již za tři dny.

Zelené osení jako symbol jara: Jak jej připravit na poslední chvíli?

K Velikonocům patří nejen pestré kraslice, pomlázka upletená z vrbových proutků nebo čerstvě upečený beránek. Na velikonočním stole by vám nemělo chybět ani zelené osení, které patří k symbolům jara.

Aby taková pšenice či ječmen vyrostly do zelené krásy, potřebují k tomu zhruba deset dnů. Pokud jste na toto velikonoční osení zapomněli, i tak to můžete dohnat. Co konkrétně vás zachrání?

Zdroj: Shutterstock.com Velikonoční osení z expresní řeřichy

Svěží zelený porost, který bude až čtyři centimetry vysoký, získáte ze semínek řeřichy už za tři dny. Do vaječných skořápek nebo do dekorativní misky jednoduše vložte buničinu nebo vatu, které mírně zalijte vodou. Poté buničinu rovnoměrně posypte semínky řeřichy. Řeřiše průběžně dodávejte vodu, snažte se o to, aby byla buničina stále vlhká.

Už za pár dnů se těšte na zelené výhonky, které následně dozdobte velikonočními dekoracemi dle své fantazie. Po Velikonocích se však zelené řeřichy rozhodně nezbavujte. Toto velikonoční osení si následně můžete dát na chleba s máslem, vmíchat do pomazánky nebo přidat do zeleninového salátu.

Zdroj: Shutterstock.com Koriandr, fenykl nebo hořčice: Osení, na kterém si pochutnáte

Našli jste doma semínka koriandru, fenyklu nebo hořčice? I z nich si můžete vypěstovat svěží velikonoční osení. Tato semínka propláchněte a opět je dejte do misky s vlhkou buničinou či vatou. Výhonky těchto aromatických rostlin vás překvapí svou zelenou barvou již za několik dnů. Jak koriandr, tak fenykl či hořčice mají pikantní chuť. Stejně jako řeřichu je tak po Velikonocích můžete využít v kuchyni. A to například do pomazánek, polévek nebo zeleninových salátů.

Zelené osení z luštěnin: Vyzkoušejte hrách

Velikonoční osení na poslední chvíli si zkuste vypěstovat také z některých luštěnin. Pokud na osení opravdu spěcháte, tou správnou volbou je zelený hrách. Nejprve jej máčejte alespoň 6 hodin ve vodě a poté jej zasaďte do misky se substrátem. První zelené klíčky se začnou objevovat již po pár dnech.

Tip: Někdo jako expresní zelené osení používá rovněž čočku.

Autor:
Publikováno: 9. 4. 2020 13:49 Nahlásit obsah