Co se vaří na Škaredou středu? Připravte si škaredé jídlo

Co se vaří na Škaredou středu? Připravte si škaredé jídlo Zdroj: Shutterstock

Škaredá středa je čtvrtým dnem pašijového týdne před Velikonocemi. Jak už její název napovídá, jde o škaredý den, neboť si křesťané připomínají Jidášovu zradu. Zajímá vás, co se vaří na Škaredou středu? Připravte si škaredé jídlo, které vypadá nevzhledně a nepovedeně. Máme pro vás několik receptů.

Škaredá středa - jídlo

Co byste si měli k obědu nebo večeři připravit na Škaredou středu? Tradice říká, že byste si měli uvařit škaredé jídlo. Pokrmy připravené na Škaredou středu by totiž měly působit nepovedeně nebo nevzhledně. Na druhou stranu, i když budou mít škaredý vzhled, měly by být chutné.

Na Škaredou středu naši předkové nejčastěji připravovali nejrůznější druhy placek nebo bramboráků. Tyto pokrmy při otáčení hospodyňky schválně potrhaly, aby jídlu zajistily nepovedený vzhled.

Zdroj: Shutterstock Recepty na Škaredou středu

Hospodyně tradičně na Škaredou středu připravovaly nejrůznější placky, které měly vypadat škaredě. K obědu či k večeři býval nejčastěji trhanec. Připravovaly se rovněž potrhané bramborové placky nebo bramboráky. Na Škaredou středu si také můžete udělat zeleninové nebo luštěninové placky, ale i palačinky, které na závěr nezapomeňte roztrhat.

Na Škaredou středu se pečou také velikonoční jidášky připomínající Jidášovu zradu. Tvar tohoto kynutého pečiva připomíná smyčku, na které se oběsil Jidáš. Jidáše by se ale měly dle tradice jíst až na Zelený čtvrtek, který představuje den odpuštění. 

Zdroj: Shutterstock Trhanec: Tradiční jídlo na Škaredou středu

Nejoblíbenějším jídlem na Škaredou středu je bezesporu staročeský trhanec. Jedná se o sladkou placku připravovanou z mouky, vajec, mléka, cukru, rumu a rozinek, která se na pánvi po osmažení na másle roztrhá. Trhance se podávají pokapané medem a poprášené moučkovým cukrem. Skvěle chutnají i s vařenými jablky nebo s čerstvými malinami či borůvkami.

Zdroj: Jimejinak.cz, Vitalia.cz, Magazin.recepty.cz
Autor:
Publikováno: 5. 4. 2023 10:08 Nahlásit obsah