Dezinfekce kuchyňské houbičky nebo snadnější loupání česneku a rajčat. I tak můžete použít mikrovlnnou troubu

Dezinfekce kuchyňské houbičky nebo snadnější loupání česneku a rajčat. I tak můžete použít mikrovlnnou troubu Zdroj: Shutterstock.com

Mikrovlnná trouba nemusí sloužit pouze k ohřevu jídla či k pečení jednoduchých sladkých moučníků. Toto elektrické zařízení, které je v současnosti nedílnou součástí každé české domácnosti, může mít zcela překvapivé využití. Nakonec zjistíte, že mikrovlnka je v zásadě multifunkčním domácím pomocníkem.

Loupání česneku a rajčat nebylo nikdy snazší

Pokud nesnášíte zdlouhavé loupání česnekových stroužků, pomůže vám právě mikrovlnná trouba. Jednotlivé česnekové stroužky nechte v mikrovlnce po dobu 20 sekund. Česnek vám posléze „vyjede“ ze slupky pouhým stlačením.

Podobným způsobem mikrovlnka funguje i v případě rajčat nebo dokonce broskví. Tyto plody zahřívejte na nejvyšší stupeň po dobu 30 sekund, poté je nechte v tomto elektrospotřebiči ještě dvě minuty dojít. Slupku z rajčat i broskví poté dostanete dolů během několika sekund.

Zdroj: Shutterstock.com

Tip pro všechny maminky: Sterilizace dětských lahviček

Jestli se vám narodilo miminko, rozhodně si nemusíte pořizovat sterilizátor dětských lahví. Dětské lahve, ale i hrníčky či skleničky, můžete sterilizovat právě v mikrovlnné troubě. Stačí, když do nádoby nalijete studenou vodu a budete ji zahřívat v mikrovlnce po dobu maximálně dvou minut.

Snadnější odlepení poštovní známky

Mikrovlnnou troubu ocení také sběratelé poštovních známek. Pohlednici se známkou totiž nemusíte nahřívat pouze nad hrncem s vroucí vodou. Stačí, když pohlednici vložíte na 15 sekund do mikrovlnné trouby, poštovní známka půjde z pohlednice odlepit jedna báseň.

Díky mikrovlnce získáte více šťávy z citronu

Dělá vám problém ruční odšťavňování citronu? Získat čerstvou citronovou šťávu pro vás bude hračka, když rozpůlený citrusový plod vložíte na 15 až 20 sekund do mikrovlnné trouby. Díky tomuto postupu následně z jednoho citronu vymačkáte až o 30 procent více šťávy nežli obvykle.

Zdroj: Shutterstock.com Tip: Jestli je vám líto vyhazovat odšťavněné pomeranče, ze kterých jste si na odšťavovači připravovali pomerančový džus, zahřejte je po dobu 10 až 15 sekund v mikrovlnce. Získáte z nich ještě poslední zbytky šťávy.

Kuchyňská houbička plná bakterií je už minulostí

Kuchyňskou houbičku, kterou používáte na umývání nádobí, nemusíte rozhodně měnit každý druhý den. Pokud z ní chcete odstranit všechny nebezpečné zárodky, můžete ji jednoduše dezinfikovat právě v mikrovlnce. Jak na to?

Mokrou houbičku dejte na talíř, na kterém ji vložte do mikrovlnné trouby. Houbičku zahřívejte na nejvyšší výkon maximálně dvě minuty. Tímto postupem v ní zničíte 99 procent všech bakterií a virů. A to včetně bakterií salmonely.

Autor:
Publikováno: 3. 9. 2019 12:45 Nahlásit obsah