Jak rychle rozmrazit kuře, rybu nebo mleté maso: Vyhněte se rozmrazování v horké vodě

Jak rychle rozmrazit kuře, rybu nebo mleté maso: Vyhněte se rozmrazování v horké vodě Zdroj: Shutterstock

Zapomněli jste večer vydělat z mrazničky kuřecí maso, rybu nebo mleté maso? Pokud tyto suroviny potřebujete co nejrychleji rozmrazit, abyste měli své rodině co připravit k obědu, máme pro vás několik tipů, jak na to. Pokud potřebujete rychle a bezpečně rozmrazit kuře, rybu či mleté maso, rozhodně ale zapomeňte na horkou vodu.

Tipy, jak rychle rozmrazit kuře

Potřebujete co nejrychleji rozmrazit kuřecí stehna, křídla nebo prsa? Kuřecí maso v dokonale zavázaném plastikovém sáčku ponořte do větší misky se studenou vodou. Důležité je, aby tato voda měla teplotu do 4 stupňů Celsia. Chcete, abyste tímto způsobem rozmrazili kuře co nejrychleji? Vodu v misce měňte každých dvacet minut.

Proč nerozmrazovat kuřecí maso v teplé či horké vodě? I když horká voda urychluje rozmrazování, podporuje množení nebezpečných bakterií v rozmrazovaném masu. A to i salmonely, Campylobacterií nebo dalších střevních bakterií. Rozmrazováním kuřecího masa v teplé vodě si tak můžete zadělat na vážnější zdravotní problémy.

Zdroj: Shutterstock Rybu rozmrazíte už do hodiny

Abyste uchovali jemné rybí maso, zmraženou rybu šetrně rozmrazte ve studené vodě, která má teplotu do 4 stupňů Celsia. Ať už budete rozmrazovat pstruha nebo lososa, nejprve rybu vložte do nepropustného obalu a pak ji dejte do misky se studenou vodou. Tuto vodu měňte každých patnáct minut. Za pár desítek minut ryba povolí a budete si ji moci připravit na libovolný způsob. 

Rybu rozhodně nerozmrazujte v teplé vodě ani v mikrovlnné troubě. Prudkou změnou teploty by pstruh nebo losos ztratili cenné látky a rovněž by se tím snížila kvalita jejich masa.

Rychlé rozmrazení mletého masa

Plánujete k obědu dělat karbanátky nebo boloňské špagety, a potřebujete tedy co nejrychleji rozmrazit mleté maso? Zmražené mleté maso vložte do nepropustného obalu či plastového sáčku, který dobře zavažte. Obal by neměl prosakovat, aby bakterie z okolního vzduchu mleté maso nekontaminovaly.

Zdroj: Shutterstock Zmražené mleté maso zabalené v sáčku zcela ponořte do misky se studenou vodou, která bude mít maximální teplotu 4 stupně Celsia. Tuto vodu měňte každých dvacet až třicet minut. Tímto způsobem rozmrazíte půlkilový balíček mletého masa již za jednu hodinu. Rozmrazené mleté maso ihned tepelně zpracujte.

Na co při rozmrazování masa nezapomenout

✓ Rozmražené maso znovu nezmrazujte.

✓ Maso rozmrazujte v prostředí do 4 stupňů Celsia. Tedy v nepropustném obalu ve studené vodě nebo v lednici. Teplota od 4,5 do 60 stupňů Celsia podporuje množení bakterií.

✓ Pokud budete při rozmrazování měnit teplotu masa opravdu pozvolna, tím lepší kvalita mu zůstane.

Zdroj: goodhousekeeping.com

Autor:
Publikováno: 21. 4. 2021 12:14 Nahlásit obsah