Jak rychle rozmrazit kuře, rybu nebo mleté maso: Vyhněte se rozmrazování v horké vodě
![Jak rychle rozmrazit kuře, rybu nebo mleté maso: Vyhněte se rozmrazování v horké vodě](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/title/2021/04/607fda6c0383f.jpg?1619000015)
Zapomněli jste večer vydělat z mrazničky kuřecí maso, rybu nebo mleté maso? Pokud tyto suroviny potřebujete co nejrychleji rozmrazit, abyste měli své rodině co připravit k obědu, máme pro vás několik tipů, jak na to. Pokud potřebujete rychle a bezpečně rozmrazit kuře, rybu či mleté maso, rozhodně ale zapomeňte na horkou vodu.
Tipy, jak rychle rozmrazit kuře
Potřebujete co nejrychleji rozmrazit kuřecí stehna, křídla nebo prsa? Kuřecí maso v dokonale zavázaném plastikovém sáčku ponořte do větší misky se studenou vodou. Důležité je, aby tato voda měla teplotu do 4 stupňů Celsia. Chcete, abyste tímto způsobem rozmrazili kuře co nejrychleji? Vodu v misce měňte každých dvacet minut.
Proč nerozmrazovat kuřecí maso v teplé či horké vodě? I když horká voda urychluje rozmrazování, podporuje množení nebezpečných bakterií v rozmrazovaném masu. A to i salmonely, Campylobacterií nebo dalších střevních bakterií. Rozmrazováním kuřecího masa v teplé vodě si tak můžete zadělat na vážnější zdravotní problémy.
Rybu rozmrazíte už do hodiny
![](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/full/2021/04/607fdace3de07.jpg?1618991822)
Abyste uchovali jemné rybí maso, zmraženou rybu šetrně rozmrazte ve studené vodě, která má teplotu do 4 stupňů Celsia. Ať už budete rozmrazovat pstruha nebo lososa, nejprve rybu vložte do nepropustného obalu a pak ji dejte do misky se studenou vodou. Tuto vodu měňte každých patnáct minut. Za pár desítek minut ryba povolí a budete si ji moci připravit na libovolný způsob.
Rybu rozhodně nerozmrazujte v teplé vodě ani v mikrovlnné troubě. Prudkou změnou teploty by pstruh nebo losos ztratili cenné látky a rovněž by se tím snížila kvalita jejich masa.
Rychlé rozmrazení mletého masa
Plánujete k obědu dělat karbanátky nebo boloňské špagety, a potřebujete tedy co nejrychleji rozmrazit mleté maso? Zmražené mleté maso vložte do nepropustného obalu či plastového sáčku, který dobře zavažte. Obal by neměl prosakovat, aby bakterie z okolního vzduchu mleté maso nekontaminovaly.
Na co při rozmrazování masa nezapomenout
✓ Rozmražené maso znovu nezmrazujte.
✓ Maso rozmrazujte v prostředí do 4 stupňů Celsia. Tedy v nepropustném obalu ve studené vodě nebo v lednici. Teplota od 4,5 do 60 stupňů Celsia podporuje množení bakterií.
✓ Pokud budete při rozmrazování měnit teplotu masa opravdu pozvolna, tím lepší kvalita mu zůstane.
Zdroj: goodhousekeeping.com