Kdy začít péct vánoční cukroví? Každý druh to má jinak, připravte si plán
Rozhodli jste se, že si letos napečete všechno vánoční cukroví sami? V tom případě si jistě říkáte, kdy přesně začít. Odpověď na tuto otázku závisí na tom, pro jaké druhy vánočního cukroví jste se rozhodli. Zatímco na zázvorky je čas již koncem listopadu, například vosí hnízda si připravte až těsně před Vánoci.
Chce to plán: Aneb od zázvorek až po nepečené cukroví
Také milujete, když máte na svátečním stole hned několik druhů vánočního cukroví? Abyste si na něm mohli o vánočních svátcích dle libosti pochutnávat, není od věci, abyste si pečení vánočního cukroví už teď velmi pečlivě naplánovali.
Nejde pouze o podrobný rozpis ingrediencí, které si nejprve nakoupíte a z kterých budete posléze péct. Naplánujte si také do detailů, kdy který druh cukroví budete péct. Některé druhy vánočního cukroví totiž potřebují více času k uležení, některé stačí udělat jenom několik dnů před 24. prosincem.
Čtyři týdny před Vánoci: Upečte zázvorky a perníčky
Na konci listopadu nebo začátkem prosince se pusťte do pečení suchých druhů cukroví, jako jsou zázvorky a perníčky. Toto cukroví totiž potřebuje spoustu času na to, aby bylo do Vánoc krásně uleželé a měkoučké. Do zdobení perníčků bílkovou polevou se však pusťte až týden před svátky.
Tři týdny před Vánoci: Připravte suché druhy cukroví
Do pečení suchých druhů cukroví se dejte nejlépe tři týdny před Vánoci. Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, sušenky nebo išelské, ořechové nebo kokosové cukroví totiž potřebují čas k odležení.
Po upečení je nechte vychladnout a skladujte v papírových krabicích na suchém a chladném místě. S jejich slepováním a zdobením však počkejte zhruba do jednoho týdne před Štědrým dnem.
Dva týdny před Vánoci: Tuto dobu si vyhraďte pro cukroví z formiček
Jaké druhy cukroví péct dva týdny před Štědrým dnem? Tato doba je vhodná pro pečení cukroví z formiček. Jde například o oblíbené pracny nebo kokosové či sádlové cukroví z formiček. Dva týdny před Vánoci si můžete připravit také tzv. strojkové cukroví.
Týden před Vánoci: Připravte marokánky a pusťte se do zdobení suchého cukroví
Jeden týden před Vánoci připravujte marokánky. Suché druhy cukroví promazávejte marmeládou, namáčejte v polevě či jinak zdobte.
Těsně před Vánoci: V hlavní roli nepečené cukroví a plněné máslovým krémem
Které vánoční cukroví se dělá až na konec? Samozřejmě to nepečené, které byste měli dělat zhruba dva až tři dny před Vánoci. Jedná se například o vosí hnízda, rumové kuličky, kokosové kuličky či medovníkové kuličky. Těsně před Vánoci rovněž plňte napečené cukroví máslovými krémy a den před 24. prosincem upečte vánočku.
Zdroj: Jakvkuchyni.cz, Babinet.cz