Proč nesušit babky neboli hřiby žlutomasé? Vystavujete se zdravotnímu riziku
Narazili jste při houbaření na babky neboli hřiby žlutomasé? Zvláště na mladých hlavičkách si pochutnáte v polévce nebo houbovém guláši. Můžete si je také usmažit v trojobalu, ale rozhodně je nesušte. Přesně z jakého důvodu byste babky neboli hřiby žlutomasé neměli rozhodně sušit? V ohrožení může být vaše zdraví.
Babka neboli hřib žlutomasý je vyhlášená delikatesa
Babka je lidové označení pro hřib žlutomasý, kterého má v oblibě spousta houbařů. Mladé kloboučky babek spolehlivě najdou uplatnění v bramboračce a kulajdě. Dát je můžete rovněž do houbového guláše, praženice, sladkokyselé smetanové houbové omáčky nebo pod maso.
Bezkonkurenční jsou také řízky z mladých kloboučků hřibu žlutomasého, které mají výraznou a velmi příjemnou chuť. Který recept z babek máte nejraději vy? Zapomněli jsme podle vás ještě na něco?
Ne každá houba je vhodné k sušení: Proč nesušit babky?
Babky neboli hřiby žlutomasé však nejsou rozhodně vhodné k sušení. A to z důvodu, že během sušení se na nich množí vřeckovýtrusná houba nedohub zlatovýtrusý (Hypomyces chrysospermus), která parazituje na plodnicích babek již v raných stádiích jejich růstu a která produkuje nebezpečné mykotoxiny.
Jak poznat babku napadenou nedohubem
Podle čeho poznáte, že je plodnice babky neboli hřibu žlutomasého napadená nedohubem zlatovýtrusým? Podle toho, že se na plodnici babky nalézá bílý povlak, který postupně mění barvu na žlutou až hnědožlutou.