Zavřeniny: Tento způsob uchování ovoce bez zavařování je bez cukrů i konzervantů

Přemýšlíte nad tím, jak uchovat sezonní ovoce bez zavařování? Připravte si do sklenic tzv. zavřeniny. Jde o způsob uchování ovoce bez zavařování, ke kterému nepotřebujete žádné cukry ani konzervanty. Jako zavřeninu můžete připravit zvláště chemicky neošetřené maliny, borůvky, rybíz, třešně nebo angrešt.
Co jsou zavřeniny? Rozhodně si je nepleťte se zavařeninou
Formou zavřeniny můžete na podzim a zimu uchovat drobné ovoce a bobuloviny z lesa nebo ze zahrádky. Co je důležité? Plody, které budete zavírat do sklenic, nesmí být chemicky ošetřené. Toto ovoce rovněž nesmíte před zavíráním umývat pod vodou. Je proto nezbytné, aby pocházelo z opravdu čistého prostředí.
Jak připravit zavřeninu? Postup zvládne každý
Zajímá vás, jak připravit zavřeninu? Připravte si zavařovací sklenici s víčkem, které před přípravou zavřeniny sterilizujte. Vypečte je například v troubě při 180 stupních Celsia po dobu 20 minut nebo je vypařte horkou vodou.
Čistou, a hlavně již suchou sklenici zavíčkujte a vydejte se s ní na zahradu. Sklenici otevřete a do 15 minut ji naplňte čerstvě natrhaným ovocem, které chcete zavřít. Například červeným rybízem, angreštem, malinami, borůvkami nebo třešněmi.
Zavřeniny: Jak dlouho vydrží?
V případě zavřenin je ovoce zavřené do sklenice bez cukrů a konzervantů. Naplněné sklenice uchovávejte v lednici nebo v chladné komoře. Uvnitř sklenic se zavřeninami začne probíhat fermentace, ovoce pustí šťávu a změní barvu. Zavřeniny plné vitaminů a minerálů vám podle druhu zavřeného ovoce doma v chladnu vydrží až jeden rok.
Jak používat zavřeniny
Počítejte s tím, že zavřené ovoce vlivem procesu fermentace změní svou chuť, zachovává však své původní vitaminy, minerály či enzymy. Pokud má stále svou původní vůni a je dostatečně pevné, je nadále vhodné ke konzumaci. Přidávat si jej můžete například do kaší, jogurtů nebo müsli, výborně chutná také ve zmrzlinách nebo pečených moučnících.
Zdroj: Voda235.webnode.cz, Sazenicka.cz