Kategorie Půst

Článek
Co na Štědrý den k obědu? Máte několik možností
Co na Štědrý den k obědu? Máte několik možností Štědrovečerní večeře - to je tradičně rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Jenže, co na Štědrý den k obědu? Jestliže se chcete po celý 24. prosinec postít až do štědrovečerní večeře, abyste viděli zlaté prasátko, vsaďte na bezmasá jídla. Pro inspiraci přinášíme několik tipů na oběd na Štědrý den.
Článek
Proč je pro člověka sexuální abstinence nezdravá? Tady je šestice pádných důvodů
Proč je pro člověka sexuální abstinence nezdravá? Tady je šestice pádných důvodů Sex, sex a znovu ten sex – tohle je pro nás prostě věčné téma, které nikdy neomrzí. Nejenom, že se díky němu cítíme fyzicky dobře, jásá i naše duševní zdraví. Jenže co se stane, když se bohužel neoddáváme pravidelnému dovádění a trpíme jeho absencí? Na tuhle otázku vám odpoví následující článek.
Článek
Popeleční středa a její tradice: Končí masopust a začíná 40denní půst před Velikonocemi
Popeleční středa a její tradice: Končí masopust a začíná 40denní půst před Velikonocemi Popeleční středa je významná hlavně pro věřící. V tento den končí podle katolické tradice období masopustu a nastává čtyřicetidenní postní doba před Velikonocemi. Jaké tradice se k Popeleční středě konkrétně vážou? Některé z nich jistě znáte, jiné pro vás budou novinkou.
Článek
Co s tělem udělá jednodenní půst? Přináší to jen pozitiva
Co s tělem udělá jednodenní půst? Přináší to jen pozitiva Říká se, že bychom jednou za nějakou dobu měli držet jednodenní půst. Je to z toho důvodu, aby se náš organismus pročistil a na chvilku odpočinul. Co je na tom pravdy a co jeden den bez jídla udělá s naším tělem?
Článek
Postní jídla našich předků: Je libo pučálka, pražmo nebo kočičí tanec?
Postní jídla našich předků: Je libo pučálka, pražmo nebo kočičí tanec? Po oslavách Masopustu odstartovala Popeleční středou doba půstu, která potrvá celých 40 dnů a která dle křesťanské tradice skončí s příchodem Velikonoc. Naši předci si v tomto období vařili velmi skromná postní jídla, z nichž některá upadla do zapomnění. Stojí za to si je připomenout, mohou vám posloužit jako inspirace k celkové jarní očistě těla.
Článek
Žádná nuda. Rostlinná strava je trendy. Prim hrají luštěniny, nahradíte jimi maso a odlehčíte jídelníček
Žádná nuda. Rostlinná strava je trendy. Prim hrají luštěniny, nahradíte jimi maso a odlehčíte jídelníček Období půstu, zdraví a šetrnost vůči přírodě. To jsou hlavní důvody, proč stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. A nemusí jít vždy jen o exotiku. Právě naopak. Stále častěji i kuchaři ve vyhlášených restaurací čerpají z odkazu našich předků a vybírají suroviny, které byly využívány v našem prostředí po generace – luštěniny.