Báječné pesto do těstovin i pod maso: Připravíte jej z bylinek i plevele

Pesto z medvědího česneku je jarním evergreenem. Tuto lahodnou směs, která má v kuchyni širokou škálu použití, si v průběhu celého roku připravíte i z dalších voňavých bylinek. Báječné pesto ale můžete vyrobit i z rostlin, které mnozí z nás považují za obyčejný plevel. Každopádně i v tomto případě se budou vaše chuťové buňky doslova rozplývat.
Pesto uchovává sílu bylin: Jak jej používat?
Pesto využijete jak v teplé, tak studené kuchyni. Skvělé je do těstovin v kombinaci s parmazánem, hodí se také pod maso. Někdo jej dokonce přidává na pizzu, do tortilly, maže si jej jen tak na pečivo anebo jím dochucuje studené omáčky a dipy.
To je pouze malý výčet toho, k čemu vám může být pesto při vaření dobré. Pokud jste v kuchyni jako doma, jistě přijdete i na další zajímavé a chutné recepty.
Pesto nemá nekonečnou trvanlivost: Dbejte na zásady jeho skladování
Jestli se pustíte do přípravy pesta, buďte obzvlášť opatrná na jeho skladování. V lednici vám nově připravené pesto vydrží zhruba jeden týden. Jeho trvanlivost prodloužíte tím, když jej dáte do uzavíratelné sklenice a zakápnete jej zhruba centimetrovou vrstvou rostlinného oleje.
Pesto můžete skladovat i dalším způsobem, díky kterému bude mít trvanlivost klidně i jeden rok. Čerstvě udělané pesto dejte do tvořítek na led a zamrazte jej. Díky tvořítku vám tak vzniknou jednotlivé porce pesta, které při vaření využijete klidně v průběhu celého roku.
Tip: Po zamrznutí pesta přesypte jednotlivé kostičky (nebo jiné tvary) do plastového sáčku. Vznikne vám tak v mrazničce více místa.
Bylinky vhodné pro přípravu pesta
- medvědí česnek
- bazalka
- libeček
- koriandr
- čerstvá petrželka
- čerstvé špenátové listy
- kopřiva
Bylinkové pesto krok za krokem
Příprava bylinkového pesta je velmi jednoduchá. Tímto postupem v pestu zakonzervujete všechny cenné látky, které daná bylinka obsahuje. K jeho přípravě potřebujete:
- 2 hrnky nasekaných bylinek
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kešu oříšků (nebo piniových oříšků, či slunečnicových semínek)
- 1 lžíci strouhaného parmezánu
- sůl a pepř dle chuti
- 6 lžic olivového oleje
Nasekané bylinky, česnek, oříšky a parmezán rozmixujte v mixéru na velmi jemnou konzistenci. Tuto hmotu osolte a opepřete dle chuti a vmíchejte do ní olivový olej. Pesto na závěr ještě jednou pečlivě rozmixujte.
Pesto z plevele? Zkuste bršlici kozí nohu
Bršlice kozí noha je plevel, který znají snad všichni zahrádkáři. I když nemáte zahrádku, na bršlici narazíte snad na každém rohu. Málokdo ale ví, že jde o zdraví prospěšnou rostlinku, která odkyseluje organismus a podporuje také jeho přirozenou detoxikaci.
I z bršlice kozí nohy si můžete připravit vynikající pesto, které má jemné mrkvové aroma. Při přípravě pesta z této rostliny zkuste použít také kopřivy, vynechte parmazán a kešu oříšky nahraďte opraženými slunečnicovými semínky.