Bezová marmeláda z květů: Voňavý recept, který báječně chutná
Co všechno se dá udělat z květů černého bezu? Za vyzkoušení určitě stojí bezová marmeláda, jejíž chuť a vůně je naprosto bezkonkurenční. Dobrou zprávou je, že letos si ji můžete udělat i vy!
Základní ingredience na bezovou marmeládu z květů
Květy černého bezu jsou pokladem jara a nabízejí mnoho možností v kuchyni. Jedním z neodolatelných receptů je také bezová marmeláda. Co vše k ní budete potřebovat?
- 30 květů černého bezu
- 2 citrony (pokrájené, včetně kůry)
- 2,5 kg krystalového cukru
- 3 sáčky želírovacího prostředku
Příprava bezové marmelády krok za krokem
-
Do velkého hrnce nalijte 2,5 litru vody a přidejte 30 květů černého bezu a 2 pokrájené citrony včetně kůry.
-
Tuto směs vařte pod pokličkou pouze do bodu varu. Následně snižte teplotu a nechte směs vařit ještě dalších 15 minut na mírném stupni.
-
Odstavte a základ na bezovou marmeládu nechte odstát na kuchyňské lince celých 24 hodin.
-
Po uplynutí této doby směs přeceďte a do tekutiny přisypte 2,5 kilogramu krystalového cukru a 3 sáčky želírovacího prostředku.
-
Vařte směs tak dlouho, dokud marmeláda nezhoustne. Během vaření sbírejte tvořící se pěnu.
-
Ještě za tepla plňte hotovou marmeládu do čistých zavařovacích skleniček.
Tipy, jak využít bezovou marmeládu z květů
Možností, jak využít bezovou marmeládu, máte opravdu spoustu. Namazat si ji můžete na čerstvý rohlík nebo chleba s máslem. Výborně chutná také na croissantu, waflích, palačinkách nebo lívanečcích.
Bezovou marmeládu z květů dále využijete při pečení moučníků a koláčů, kterým dodá jedinečné aroma. Pokud máte rádi neobvyklé chutě, bezovou marmeládu vyzkoušejte k sýrům a uzeninám, které doplňuje o pikantní nádech a kontrastní chuť.