Domácí podravka bez soli: Z libečku a kořenové zeleniny je nejlepší

Domácí podravka bez soli: Z libečku a kořenové zeleniny je nejlepší Zdroj: Shutterstock

Sháníte recept na domácí polévkové koření? Nastala ideální doba k tomu, abyste si vyrobili domácí podravku bez soli. Přinášíme osvědčený recept z libečku a kořenové zeleniny, který dodá vašim polévkám a omáčkám jedinečnou chuť.

Jak udělat domácí podravku

Připravit domácí podravku zvládne s přehledem každý. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je základní kořenová zelenina, česnek, cibule, čerstvý libeček a čerstvá petrželová nať. Doporučujeme si tímto způsobem připravit domácí podravku bez soli, protože sůl můžete vždy do polévky či omáčky přidat dodatečně.

Do přípravy domácí podravky se můžete pustit už nyní, kdy je dostatek všech druhů zeleniny a máte po ruce také čerstvé bylinky. Jak tedy postupovat, pokud si chcete do zásoby udělat domácí podravku bez soli?

Zdroj: Shutterstock Domácí podravka - recept

Potřebujete:

  • 250 g mrkve
  • 250 g petržele
  • 250 g celeru
  • 125 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst libečkové natě
  • hrst petrželové natě

Postup:

1. Mrkev, celer a petržel očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. Česnek a cibuli nakrájejte na velmi tenké plátky, libeček a petrželku nasekejte nadrobno.

3. Mrkev, celer, petržel, česnek, cibuli, libeček a petrželku smíchejte dohromady v misce. Tuto směs následně rovnoměrně rozložte do jednotlivých oddílů sušičky ovoce. Tyto oddíly ještě před tím vyložte pečicím papírem, aby vám zelenina či bylinky nepropadávaly.

4. Základ na domácí podravku sušte tak dlouho, dokud nebudou jednotlivé suroviny zcela suché. Následně je sesypte do mísy a rozsekejte v kuchyňském robotu na požadovanou velikost.

Zdroj: Shutterstock Skladování domácí podravky je zásadní

Jak domácí podravku bez soli a glutamátů uchovávat? Jakmile si ji uděláte, přesypte ji do čistých a suchých uzavíratelných sklenic, které dokonale zavíčkujte. Domácí vegetu takto skladujte na teplém a suchém místě (například v policích kuchyňské linky), kde se vám nezkazí a dlouho vydrží.

Domácí podravka je vynikající jako přírodní dochucovadlo do polévek a omáček. Někdo ji dává také do studených dipů, pod maso nebo do marinád. 

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com

Autor:
Publikováno: 26. 5. 2023 12:42 Nahlásit obsah