Mraky na plech: Vyzkoušejte recept na nadýchané řezy z odpalovaného těsta
Chtěli byste si upéct něco chutného a jedinečného? Připravte si mraky na plech. Ač zní název tohoto řezu z odpalovaného těsta zvláštně, výsledek je neskutečný. Přinášíme recept na mraky z odpalovaného těsta, na kterém si můžete pochutnat i vy.
Řezy mraky: Proč se jim tak říká?
Mraky na plech mají velmi specifický název, který se odvíjí od toho, jak vypadají. Řezy mraky jsou nadýchané a vzhledově vám mohou připomínat obláčky. Tento chutný moučník se připravuje z odpalovaného těsta. Mraky vám mohou připadat jako věnečky nebo větrník na plechu, jenže jejich styl pečení je odlišný.
Je možné, že budete znát řez mraky i pod jiným názvem. Někdo mu říká také dunajské vlny, hory doly nebo Karpaty, a to kvůli jedinečnému zvlnění.
Postup, jak se pečou mraky
Mraky na plech se připravují ze dvou plátů odpalovaného těsta, které se po upečení plní pudinkovým krémem. Hotové mraky můžete pocákat čokoládou a pokud máte rádi sladké, ještě poprášit moučkovým cukrem.
Recept na mraky z odpalovaného těsta
Ingredience na odpalované těsto:
- 300 mililitrů vody
- 150 gramů hladké mouky
- 150 gramů 100procentního tuku (omega)
- 4 vejce
- špetka soli
Ingredience na pudinkový krém:
- 125 gramů změklého másla
- 500 mililitrů mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 6 lžic cukru krystalu
- rum dle chuti
1. Nejprve si připravte odpalované těsto. Ve vodě rozpusťte tuk a přidejte špetku soli. Jakmile se voda začne vařit, smíchejte ji s hladkou moukou a odstavte z plotny. Po vychladnutí do této hmoty vmíchejte vejce.
2. Nachystejte si dva plechy, které poctivě vytřete máslem nebo sádlem. Na každý z plechů rozetřete polovinu těsta a pečte vždy na 220 stupňů Celsia zhruba 10 až 15 minut. Na tomto těstě by se měly dělat bubliny.
3. V dalším kroku si udělejte pudinkový krém. V mléce uvařte vanilkové pudinky s cukrem. Do vychladnutého pudinku zašlehejte změklé máslo a přidejte podle chuti několik kapek rumu.
4. Na upečený plát těsta rovnoměrně rozetřete hotový pudinkový krém, na který přiklopte druhý plát těsta. Řezy mraky pokapejte čokoládou a dejte na několik hodin chladit do lednice. Poté je krájejte na menší kostky a servírujte třeba ke kávě.
Mraky na plech: Trik na co největší bubliny
Chcete si připravit opravdu výstavní řezy mraky? V tom případě vyzkoušejte osvědčený trik. Plechy, na kterých budete péct odpalované těsto, nejprve pořádně vymažte máslem nebo sádlem. Vymaštěný plech jemně pocákejte vodou a až poté na něj rozetřete těsto. Při pečení se budou dělat velmi pěkné bubliny a ve výsledku tak budou řezy mraky vypadat opravdu báječně.
Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com