Domácí sirupy za studena: Z bezu, máty nebo mateřídoušky

Domácí sirupy za studena: Z bezu, máty nebo mateřídoušky Zdroj: Shuterstock.com

Jejich příprava je jednoduchá a výsledek rozhodně stojí za to. Řeč je o domácích sirupech připravovaných za studena, ze kterých si můžete v průběhu celého roku umíchat osvěžující domácí limonády. Právě teď nastal ideální čas ke sběru květu černého bezu nebo čerstvých lístků máty. Tak proč si z nich během chvíle nevykouzlit vynikající domácí sirup?

Domácí sirup za studena nebo za tepla? Rozhodněte se pro zdravější variantu

Z bylinek, které vám rostou na zahradě nebo které si natrháte ve volné přírodě, připravíte úžasný domácí sirup hned dvěma způsoby. A to za studena nebo za tepla. Jelikož byste mohla vařením zničit většinu cenných látek obsažených v bylinkách, je pro vás příprava sirupu za studena tou zdravější možností.

Ať už si budete připravovat domácí sirup za studena z květů černého bezu, máty, meduňky, mateřídoušky nebo také kopřiv či rýmovníku, v případě jakékoliv bylinky je postup zcela totožný.

Potřebujete:

  • velkou zavařovací sklenici
  • gumičku
  • potravinářskou fólii
  • 2 l převařené vody
  • 3 ks citronů ideálně v bio kvalitě
  • 100 g kyseliny citronové
  • 2 kg cukru krystalu
  • 30 ks květů černého bezu; 200-300 g ostatních bylinek

Zdroj: Shuterstock.com

Postup:

1. Převařte 2 litry vody a nechte ji vychladnout.

2. Do vody přidejte kyselinu citronovou, kterou dobře rozmíchejte.

3. Do čisté zavařovací sklenice vložte vybrané bylinky, které jste před tím opláchla ve studené vodě. Nezapomeňte přidat také opláchnuté citrony nakrájené na kolečka.

4. Bylinky a citrony zalijte směsí vody a kyseliny citronové. Vzniklou směs lehce promíchejte.

5. Hrdlo zavařovací sklenice zakryje potravinářskou fólií, kterou zajistěte gumičkou.

6. Směs nechte luhovat 24 hodin v teple ve stínu.

7. Vzniklou tekutinu sceďte do nerezového hrnce a vmíchejte do ní cukr. Sirup na sporáku mírně zahřejte, aby se kompletně cukr rozpustil. Sirup ovšem nikdy nevařte!

8. Až se cukr rozpustí, vzniklý bylinkový sirup plňte do skleněných sklenic či lahví.

Zdroj: Shuterstock.com

Myslete na datum spotřeby

Životnost domácích sirupů není nekonečná. Abyste si z nich mohla míchat domácí limonády co nejdéle, skladujte je na tmavém a chladném místě. Neotevřený domácí sirup připravovaný za studena vám vydrží až jeden rok. Pokud jej však otevřete, snažte se jej zkonzumovat co nejdřív. Po otevření vám totiž vydrží v ledničce zhruba jeden týden.

Tip: Využijte slunečné počasí

Pro přípravu domácího sirupu za studena jsou tím nejlepším teplé dny prozářené sluníčkem. I když si dáte sklenici s připravovaným sirupem do stínu, zajistíte, že se díky vyšším teplotám propojí voda s bylinkami mnohem snadněji.

Autor:
Publikováno: 10. 6. 2019 10:26 Nahlásit obsah