Nejlepší domácí likéry: Na Vánoce si připravte karamelový, z ledových kaštanů i klasický vaječňák

Nejlepší domácí likéry: Na Vánoce si připravte karamelový, z ledových kaštanů i klasický vaječňák Zdroj: Shutterstock.com

Poctivý domácí likér je nezbytnou součástí vánočních svátků stejně jako cukroví nebo kapr s bramborovým salátem. Pokud vám nechutná vaječný koňak prodávaný v obchodech, toto oblíbené vánoční pití si zkuste připravit z poctivých surovin doma. Kromě klasiky o Vánocích jistě oceníte domácí likéry v mnoha zajímavých obměnách.

Recepty na vánoční likéry: Snadná příprava a fantastická chuť

Když si nachystáte všechny potřebné suroviny, vánoční domácí likéry si připravíte během chvilky. Jelikož mají opravdu úžasnou chuť, zaručujeme, že také během chvilky zmizí. Přinášíme recepty na ty nejlepší domácí likéry, na kterých si zaručeně o Vánocích pochutnáte i vy.

Domácí vaječný koňak: Vyzkoušejte obměnu se skořicí či pravou vanilkou

Potřebujete:

  • 1 plechovka slazeného Salka
  • 6 kusů vaječných žloutků
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 0,2 až 0,5 l rumu (konkrétní množství dle chuti)
  • na dochucení: 0,5 vanilkového lusku, nebo 0,5 lžičky skořice a 1 vanilkový cukr

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

1. V misce nejprve vyšlehejte do hladké pěny moučkový cukr s vaječnými žloutky.

2. K této pěně postupně vlijte slazené Salko a rum dle chuti. Vaječný koňak přitom šlehejte ve šlehači alespoň pět minut.

3. Dle zvolené chuťové varianty do vaječného koňaku přidejte polovinu vanilkového lusku, nebo kombinaci skořice a vanilkového cukru. Opět vše poctivě vyšlehejte.

4. Hotový vaječný likér plňte do čistých uzavíratelných lahví a skladujte v lednici.

Domácí karamelový likér: Jeho chuť si zamilujete

Potřebujete:

  • 2 plechovky slazeného Salka
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,2 až 0,5 l rumu (konkrétní množství dle chuti)

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

1. Neotevřené plechovky slazeného Salka vložte do hrnce s vodou. Musí být zcela ponořené.

2. Salko tímto způsobem vařte na mírném plamenu alespoň 2 hodiny. Čím déle budete Salko takto vařit, tím bude karamelový likér tmavší.

3. Po uvaření plechovky vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout nejlépe přes noc.

4. Další den si připravte šlehač, pomocí kterého postupně propojte zkaramelizované Salko z plechovek, smetanu na šlehání a vanilkový cukr.

5. Na závěr do karamelového likéru nalijte rum a opět vše poctivě vyšlehejte. Konkrétní množství rumu už závisí jenom na vás. V tomto receptu by se mělo pohybovat od 2 do 5 decilitrů.

6. Až budete mít hotovo, přelijte domácí karamelový likér do uzavíratelných lahví a vložte do chladna.

Domácí likér z ledových kaštanů: Pro milovníky čokolády

Potřebujete:

  • 1 plechovka slazeného Salka
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 3 ks tyčinky ledových kaštanů
  • 0,2 až 0,5 l rumu (konkrétní množství dle chuti)
  • recept můžete dochutit i mandlovou trestí či 5 kostičkami hořké čokolády

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

1. Do hrnce vlijte šlehačku, do níž nalámejte všechny ledové kaštany a případně i hořkou čokoládu.

2. Tuto směs vařte na mírném plamenu, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Poté odstavte a nechte vychladnout.

3. Do šlehačky s rozpuštěnou čokoládou poté vlijte sladké Salko a dle chuti rum (2 až 5 decilitru). Hotový domácí likér z ledových kaštanů můžete dochutit dvěma až třemi kapkami mandlové tresti.

4. Na závěr likér přelijte do uzavíratelné lahve a vložte do lednice.

Autor:
Publikováno: 6. 12. 2019 12:00 Nahlásit obsah