Pesto z bršlice je plné vitamínů a skvěle chutná. Vyzkoušejte recept
Bršlice kozí noha je opomíjenou jarní bylinkou. Zvlášť zahrádkáři ji považují za plevel. Ale nenechte se zmást! Takové mladé listy bršlice chutnají báječně a můžete si z nich připravit spoustu zdravých dobrot. A to například pesto z bršlice, na které vám přinášíme recept.
Kdy sbírat bršlici kozí nohu a připravit si z ní pesto
Mladé listy bršlice kozí nohy sbírejte nejlépe v dubnu, kdy je tato bylina ještě před rozkvětem. Nejlepší na pesto jsou její mladé a lesklé světlezelené listy, které mají příjemnou a velmi výraznou chuť. Mnoha lidem připomínají chuť karotky.
Na přípravu pesta z bršlice už rozhodně nesbírejte její velké a matné listy, jimiž byste své snažení zbytečně pokazili. Velké listy bršlice kozí nohy jsou již totiž mírně nahořklé.
Pesto z bršlice - suroviny
Mladé listy bršlice kozí nohy mají v kuchyni spoustu použití. Jíst je můžete jen tak, dát si je na chleba s máslem, připravit z nich zeleninový sálát či pomazánku nebo je použít jako surovinu do smoothie či nádivky. Chutnat vám bude také pesto z bršlice, na které si připravte tyto suroviny:
- 3 hrsti mladých listů bršlice kozí nohy
- hrst vlašských ořechů
- 150 mililitrů olivového oleje
- sůl
Příprava bršlicového pesta krok za krokem
Udělat pesto z bršlice je velmi snadná záležitost. Pokud jste si nachystali ty správné suroviny, pesto budete mít hotové, než řeknete švec. Jak na něj?
1. Mladé listy bršlice kozí nohy opláchněte pod vodou a společně je rozmixujte s vlašskými ořechy.
2. Do vzniklé směsi vmíchejte olej a vše dle chuti osolte.
3. Pesto z bršlice plňte do zavařovacích sklenic a skladujte v lednici.
Jak používat pesto z bršlice
Pesto z bršlice vám bude chutnat s těstovinami, také si jej můžete dát na gnocchi nebo vařené brambory. Perfektní je také kombinace pesta z bršlice s topinkou či zeleninovým salátem.