Tradiční vanilkové rohlíčky vznikly v Rakousku. Patří ale mezi nejoblíbenější české vánoční cukroví

Tradiční vanilkové rohlíčky vznikly v Rakousku. Patří ale mezi nejoblíbenější české vánoční cukroví Zdroj: Shutterstock

Které vánoční cukroví nesmí u vás doma každé svátky rozhodně chybět? Kromě lineckého cukroví to jsou určitě vanilkové rohlíčky. Víte ale, že toto tradiční cukroví nevzniklo v českých zemích, ale v Rakousku, a že součástí původního receptu jsou mleté mandle?

Historie tradičních vanilkových rohlíčků sahá až do 17. století

Podle pověsti pocházejí tradiční vanilkové rohlíčky z rakouské Vídně. Měly se zde začít péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Jelikož byl součástí znaku Osmanské říše půlměsíc, traduje se, že vídeňští pekaři začali péct rohlíky a rohlíčky právě v tomto tvaru. 

Ať už je tato pověst pravdivá, nebo nikoliv, recept na sladké rohlíčky ovoněné vanilkou ve tvaru půlměsíce se rychle rozšířil po celé rakouské monarchii a posléze se dostal i do českých zemí. Právě v tuzemsku se tradiční vanilkové rohlíčky staly jedním ze symbolů českých Vánoc.

Zdroj: Shutterstock Recept na rakouské vanilkové rohlíčky neboli Vanillekipferl

Chtěli byste vyzkoušet původní recept na rakouské vanilkové rohlíčky neboli Vanillekipferl? Suroviny, které patří do těsta, jsou téměř shodné s českou variantou tohoto vánočního cukroví. Mleté vlašské ořechy však vyměňte za mleté mandle. 

Suroviny na Vanillekipferl

  • 500 gramů hladké mouky
  • 400 gramů změklého másla
  • 200 gramů mletých mandlí
  • 160 gramů moučkového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Všechny ingredience zpracujte na hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc do ledničky. Následující den těsto rozdělte na několik delších válečků o průměru 3 až 4 centimetry, ze kterých odkrajujte 1,5 centimetru dlouhé špalíčky. Ty pak tvarujte do podoby malých zahnutých rohlíčků.

Rakouské vanilkové rohlíčky postupně vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Vanillekipferl jsou hotové, když mají světle hnědou barvu. Upečené rohlíčky ještě za tepla obalte v moučkovém cukru a nechte vychladnout.

Zdroj: Shutterstock Vanilkové rohlíčky se pečou nejen v Česku a Rakousku, ale i v severní Itálii

Vanilkové rohlíčky se tradičně pečou nejen v Česku a Rakousku, jako vánoční cukroví jsou také oblíbené na Slovensku, Polsku, Rumunsku či Maďarsku. Vanilkové rohlíčky se dále pečou v Bavorsku, například pro místní město Nördlingen je jejich výroba dokonce specialitou. Podobně je tomu také v severoitalské provincii Alto Adige, kde rovněž nedají na vanilkové rohlíčky dopustit.

Tradiční vanilkové rohlíčky: Kolik mají kalorií?

Pravdou je, že tradiční vanilkové rohlíčky jsou kalorickou bombou. 100 gramů tohoto vánočního cukroví má přibližnou energetickou hodnotu 2350 kJ, což je energie odpovídající hlavnímu jídlu. Za jak dlouho 100 gramů vanilkových rohlíčků vůbec spálíte? Například při 135 minutách klidné chůze nebo při 37 minutách spinningu. Vanilkové rohlíčky jsou hříšným, ale neskutečně dobrým cukrovím. Tak proč si jej o Vánocích nedopřát?

Zdroj: Jimeto.cz, Austria.info, Biscuitpeople.com, Aktin.cz
Autor:
Publikováno: 24. 11. 2021 10:15 Nahlásit obsah