5 signálů, kterými vám tělo říká, že konzumujete příliš soli

5 signálů, kterými vám tělo říká, že konzumujete příliš soli Zdroj: Shutterstock

To, že bez použití soli by to v kuchyni jednoduše nešlo, víme všichni, ovšem přemíra soli dokáže v našem těle nadělat více škody nežli užitku. A jak tedy poznat, že máme v našem organismu přebytek soli? Zde je 5 signálů, kterými hlásí tělo na poplach.

Pocit žízně

Pokud dodržujete pravidelný přísun tekutin a přesto máte neustálý pocit žízně, může to být první signálem, že konzumujete příliš mnoho soli. V některých případech se může objevit i slaný povlak na jazyku.

Častá návštěva toalety

Jestliže jste na sobě zaznamenali, že chodíte mnohem častěji tzv. na malou a vaše moč, ačkoliv dodržujete pitný režim, má tmavou barvu, může to být další známka „přesoleného“ organismu. Při močení společně s močí vylučujeme i vápník, a pokud jej tělo nemá dostatek, začne si jej místo z krve brát z kostí, což může při dlouhodobém užívání nadměrného množství soli přejít až v osteoporózu neboli řídnutí kostí.

Kruhy pod očima

Kvůli zadržování vody v těle, která nastane při dlouhodobém pojídání slaných jídel, se mohou objevit tmavé kruhy pod očima a dokonce i otoky v oblasti prstů a kotníků.

Zdroj: Shutterstock

Chuť na nezdravá jídla

Pokud se u vás nečekaně objevuje neukojitelná chuť na nezdravá a tučná jídla, jedná se o další signál, který nám tělo říká, že soli již bylo dost. Podle studií lidé, kteří mají v těle přebytek solí, začnou raději preferovat nezdravá jídla před těmi zdravějšími. Jednoduše řečeno na ta zdravá jídla již nemají chuť a je to proto, že si na soli postupem času vytvořili závislost, která jejich názor nevědomky mění.

Celkové zdraví

Přebytek soli není celkově pro naše zdraví a orgány prospěšný. Mohou se objevit choroby ledvin, které souvisí s častým močením, při kterém vylučuje tělo nadměrné množství minerálů. Také se může zvýšit krevní tlak anebo se mohou objevit srdeční onemocnění.

Nadměrná konzumace soli může našemu tělu velmi uškodit, proto i v tomto případě platí všeho s mírou a raději na dochucení jídel používejte bylinky.

Autor:
Publikováno: 2. 1. 2022 18:06 Nahlásit obsah