Smrkový sirup pomáhá při kašli i oslabené imunitě: Nastal čas na jeho přípravu

Smrkový sirup pomáhá při kašli i oslabené imunitě: Nastal čas na jeho přípravu Zdroj: Shutterstock.com

Jaro je ideálním obdobím k tomu, abyste si zašli do přírody na bylinky. Připravíte se tak předem na záludnosti sychravého podzimu a mrazivé zimy, kdy vám ve zvýšené míře hrozí nachlazení, kašel nebo chřipka. Právě nastal vhodný čas k tomu, abyste si natrhali i mladé smrkové výhonky a připravili si z nich léčivý smrkový sirup. Jak na to?

Mladé smrkové výhonky: Čím jsou jedinečné?

Léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Tyto čerstvé výhonky, které poznáte podle křehkosti a zářivé světlezelené barvy, skrývají obrovskou koncentraci éterických olejů a minerálních solí, ale i vitaminu C. Jejich sběr je vhodný právě teď během května a června, kdy mají největší sílu.

Zdroj: Shutterstock.com Sbírejte ale výhonky, které mají maximálně pět centimetrů. Tyto mladé smrkové části v sobě mají také velké množství antioxidantů, a to zejména fenolů a flavonoidů. Díky tomu vykazují silné protizánětlivé a dezinfekční účinky.

Tip: Smrkové výhonky sbírejte pouze za slunečného počasí, a to ideálně během dopoledne.

Smrkový sirup: Jak jej můžete využít?

Pokud si z mladých smrkových výhonků připravíte smrkový sirup, získáte tím alternativní léčebný přípravek, který vám pomůže od řady zdravotních potíží. Jaké jsou ty nejčastější?

  • Smrkový sirup vám uleví od chronického kašle.
  • Pomůže vám při rýmě.
  • Zmírní příznaky nachlazení.
  • Je také vhodnou doplňkovou léčbou při zánětu průdušek nebo dalších respiračních potíží. Před jeho užíváním se ale vždy poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
  • Uleví vám od revmatických bolestí.
  • Užívat jej můžete i při oslabené imunitě.

Zdroj: Shutterstock.com

Dávkování smrkového sirupu

Smrkový sirup, který má vynikající chuť, můžete během dlouhého podzimu a zimy používat preventivně. Anebo po něm sáhněte až tehdy, až vás začnou trápit výše uvedené problémy.

Preventivně užívejte smrkový sirup po jedné čajové lžičce denně, a to po dobu 2 týdnů. Potom si dejte 2týdenní přestávku a pak můžete tuto kúru na podporu své imunity zopakovat znovu.

Když vás ale přepadnou zdravotní potíže, jako je nachlazení, rýma nebo kašel, můžete smrkový sirup užívat 4krát denně.

Smrkový sirup připravovaný za studena: Návod krok za krokem

Zašli jste si do lesa pro mladé smrkové výhonky? Potom se můžete pustit do výroby smrkového sirupu. Máte přitom dvě možnosti. Můžete jej připravit vařením, anebo za studena. My se přikláníme k přípravě za studena, protože díky tomuto postupu se ze smrkových výhonků nevytratí žádné cenné látky.

Ingredience

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr krystal (případně třtinový cukr)
  • chemicky neošetřené citrony

Dále si připravte

  • 5litrovou zavařovací sklenici
  • potravinářskou fólii
  • gumičku nebo provázek
  • sítko a plátno
  • láhev s uzavíratelným víčkem

Zdroj: Shutterstock.com

Postup

1. Mladé smrkové výhonky pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili všech nečistot. Následně je nechte okapat.

2. Připravte si velkou zavařovací sklenici (nejlépe 5litrovou), kterou pořádně vymyjte a případně dezinfikujte vodkou.

3. Následně se dejte do vrstvení. Na dno sklenice naklaďte vrstvu mladých smrkových výhonků ve výšce 5 centimetrů. Výhonky posypte 1centimetrovou vrstvou cukru. Na cukr poté poklaďte 2 plátky omytého citronu i s kůrou. Následovat opět budou smrkové výhonky, cukr a citron. Tímto způsobem vrstvěte, dokud nezaplníte celou sklenici. Zakončit byste měli právě cukrem.

Zdroj: Shutterstock.com 4. Hrdlo naplněné zavařovací sklenice zakryjte potravinářskou fólií, kterou zagumičkujte nebo zavažte provázkem.

5. Naplněnou sklenici postavte na slunné a teplé místo, ideálně na okenní parapet. Směs nechte tímto způsobem louhovat 2 až 3 týdny. Během této doby začnete pozorovat, že se uvnitř sklenice začíná vytvářet tmavá hustá šťáva. Jde právě o smrkový sirup.

6. Po 3 týdnech sklenici z parapetu sejměte a hustou tmavou šťávu sceďte přes plátýnko.

7. Hotový smrkový sirup přelijte do uzavíratelných sklenic, které uchovávejte v ledničce.

Autor:
Publikováno: 9. 5. 2019 14:00 Nahlásit obsah