Horká medovina, svařák a punč: O Vánocích je pije každý, tajemství jejich původu zná málokdo
Pro spoustu z nás jsou zimní měsíce nepředstavitelné bez popíjení svařáku, punče nebo horké medoviny. Tyto nápoje jsou oblíbené, protože nás v zimě příjemně zahřejí, a navíc dokážou přivodit pohodovou vánoční atmosféru. Málokdo ovšem zná tajemství jejich vzniku. Pojďte jej s námi alespoň trochu poodhalit.
Svařené víno s exotickým kořením znali už staří Řekové
Svařené víno ovoněné exotickým kořením a oslazené medem popíjeli už staří Řekové. Tuto tradici po nich posléze převzali i Římané. Marcus Gavius Apicius, který je autorem jedné z prvních kuchařek na světě, mimo jiné uvádí, že jde o nápoj z vína, bobkového listu, koriandru, tymiánu, badyánu a skořice.
V současnosti si můžete svařák dopřát jak doma, tak na adventních trzích. V tuzemsku jej jistě znáte pod označením svařené víno. V anglicky mluvících zemích jej označují jako mulled wine, v Německu a Rakousku jako Glühwein nebo v Maďarsku jako forralt bor.
Punč: Rumový základ do něj vnesli Angličané
S původní recepturou na punč, která zahrnovala alkohol, cukr, citron, koření a vodu, jste se mohli setkat nejprve v Indii. Slovo punč totiž pochází z hindského pánč, což v překladu znamená pět (tedy pět základních ingrediencí). Pokud byste si chtěli připravit pravý indický punč, jako alkohol byste měli použít arak, což je pálenka z cukrových palem.
Medovina: Prastarý nápoj, který s oblibou pili Slované a Keltové
Dáváte si na vánočních trzích rádi horkou medovinu? Rozhodně v tom nejste sami. Tento kvašený nápoj z medu je populární již po tisíce let a s oblibou jej v minulosti popíjely snad všechny národy Evropy. Zbožňovali jej například starověcí Řekové a Římané. Popíjeli jej také Slované či Keltové, kteří patřili snad k jeho největším konzumentům.
Vznik tohoto alkoholického nápoje má na svědomí sama příroda. Divoké včely žijící v dutinách stromů zde produkovaly med. Když do dutiny stromu napršelo, med se naředil. Díky přírodním kvasinkám začala následně medová směs fermentovat. A první medovina byla na světě. Když lidé tento zázrak objevili, začali jej po vzoru přírody sami vyrábět. A jak se medovina vyráběla v dávném starověku a poté středověku, přichází podobným způsobem na svět i v současnosti.