Zemřela neteř Huga Hasse a první manželka Milana Kundery. Operní zpěvačka Olga Haasová-Smrčková měla 85 let

Zemřela neteř Huga Hasse a první manželka Milana Kundery. Operní zpěvačka Olga Haasová-Smrčková měla 85 let Zdroj: Shutterstock

V neděli 11. prosince 2022 tento svět navždy opustila nadaná herečka a operní zpěvačka Olga Haasová-Smrčková. Brněnská rodačka a umělkyně, jejíž profesní dráha byla spjata s Národním divadlem v Brně, zemřela v 85 letech po dlouhé těžké nemoci. Zbytek svého života strávila v Domově důchodců v Brně Maloměřicích.

“Dnes jsme obdrželi smutnou zprávu, že v neděli 11. prosince 2022 zemřela dlouholetá sólistka zpěvohry NdB, paní Olga Haasová. Od 60. let do počátku 90. let minulého století patřila ke stálicím a oporám zpěvoherního souboru, na scéně Reduty ztvárnila desítky postav v klasickém operetním repertoáru i v muzikálech. Čest její památce!” informovalo na svém facebookovém profilu Národní divadlo Brno.

Zdroj: Archiv Národního divadla Brno Olga Haasová-Smrčková byla talentovaná herečka a operní zpěvačka, která působila zvláště na brněnských scénách. Právě v Brně ztvárnila v průběhu své umělecké kariéry nespočet rolí a získala si také srdce velkého zástupu diváků. V brněnské Redutě například ztvárnila titulní roli v muzikálu Hello, Dolly! Zářila rovněž v roli Kristiny v Čapkově divadelní hře Věc Makropulos.

Talentovaná herečka a zpěvačka Olga Haasová-Smrčková se narodila 1. listopadu 1937 v Brně. Pocházela z divadelní rodiny. Jejím tátou byl hudební skladatel Pavel Haas, který zemřel roku 1944 v Osvětimi ve věku 45 let. Strýcem Olgy byl slavný filmový herec a režisér Hugo Haas, který za druhé světové války emigroval do USA.

Malou Olgu, které nacisté zavraždili tatínka, vychovávala její máma Soňa Haasová, která pracovala jako lékařka. Olga Haasová-Smrčková již od dětství milovala zpěv a klavír a toužila se stát operní pěvkyní. Po vystudování brněnské konzervatoře si tento svůj sen spojený také s herectvím naplno splnila.

Olga Haasová-Smrčková byla první manželkou slavného spisovatele Milana Kundery. Jejich manželství stvrzené v 50. letech 20. století však trvalo velmi krátce. Olgou a její mámou se údajně tento velký spisovatel inspiroval při psaní své divadelní hry Majitelé klíčů. Druhým manželem Olgy Haasové-Smrčkové byl výtvarník Vladimír Smrčka, se kterým měla syna Jana.

Zdroj: Divadelni-noviny.cz, Tn.nova.cz
Autor:
Publikováno: 14. 12. 2022 16:00 Nahlásit obsah