Jak poznat kvalitní máslo už v obchodu? Záleží nejen na obsahu mléčného tuku

Jak poznat kvalitní máslo už v obchodu? Záleží nejen na obsahu mléčného tuku Zdroj: Shutterstock

Máslo je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Opravdu kvalitní máslo je důležitou ingrediencí také při přípravě vánočního cukroví, kterému dodá dokonalou chuť i vůni. Nevíte, jak poznat opravdové máslo? Poradíme vám, čeho byste si při výběru této suroviny měli všímat už v obchodu.

V hlavní roli název: Kupujte výrobek označený jako “máslo”

Chcete si z obchodu odnést opravdu kvalitní máslo? Abyste se vyhnuli nákupu máselných náhražek, v prvé řadě se zaměřte pouze na nákup výrobku označeného jako “máslo”. Rozhodně se vyhněte výrobkům pojmenovaným jako “máselný tuk”, “máslíčko”, “raníčko” nebo “s máslovou příchutí”.

Také si dejte pozor na pojmenování “čerstvé”, “pravé” nebo “české”. Pokud na obalu tohoto výrobku slovo “máslo” chybí, opět se mějte na pozoru, protože pravděpodobně jde o pouhou náhražku másla.

Zdroj: Shutterstock Zaměřte se na obsah mléčného tuku

Čeho dalšího si na etiketě másla všímat? Rozhodně procenta zastoupení mléčného tuku. Kvalitní máslo musí obsahovat minimálně 80 procent a maximálně 90 procent mléčného tuku. Rozhodně by se však do něj neměly přidávat tuky jiného než mléčného původu. Kvalitní máslo nesmí obsahovat rostlinné tuky. V tom případě se již o máslo nejedná.

Všímejte si barvy másla

Kvalitní máslo má přirozeně smetanovou a mírně žlutavou barvu. Nemělo by být přitom vůbec dobarvované. Pokud objevíte máslo s výrazně žlutou barvou, pravděpodobně je barvené. K tomuto dobarvování másla se nejčastěji využívají karoteny nebo přírodní barvivo E160b. Informace o těchto aditivech byste měli najít právě na obalu másla, nebývá to však pravidlem.

Zdroj: Shutterstock Vyhýbejte se máslu s vyšším obsahem složek

Podle čeho dále poznáte kvalitní máslo? Čím méně složek obsahuje, tím lépe. Pokud v obchodě narazíte na máslo s vyšším obsahem éček, jako je E306, E471 nebo E202, je lepší si nákup tohoto výrobku raději rozmyslet.

Zdroj: Stylinstory.cz, Magazin.recepty.cz, Adbz.cz, Akademiekvality.cz
Autor:
Publikováno: 18. 11. 2021 09:05 Nahlásit obsah