Jak zamrazit houby: Zdánlivě jednoduchý postup má svá pravidla
Přinesli jste si domů z lesa košík hub a rozhodli jste se, že si je uchováte i k pozdější konzumaci? Jestliže se chystáte houby zamrazit, snažte se vyvarovat chyby, v důsledku které byste negativně ovlivnili nejen kvalitu hub, ale i své zdraví. Jak tedy správně zamrazit houby?
Po příchodu z lesa houby správně skladujte
Plánujete, že houby zamrazíte až druhý den poté, co jste si je donesli z lesa? Důležité je, abyste je správně skladovali. Čerstvé houby skladujte v ledničce při teplotě 1 až 6 stupňů Celsia. Aby se houby nezapařily, mějte je uložené v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách.
Co je rovněž důležité, před tím, než dáte houby do ledničky, je rozhodně neumývejte. I v tomto případě předejdete zapaření hub. Proč je vůbec důležité se zapaření hub vyvarovat? I v zapařených jedlých houbách totiž může docházet k tvorbě toxických látek, které negativně ovlivňují lidské zdraví.
Jen některé druhy hub jsou vhodné k zmrazení
Které houby můžete zamrazit? Pouze jedlé a zdravé houby, které jsou čerstvé a které nejsou červavé ani napadané plísní. K zmrazení jsou vhodné především hřibovité houby, dále lišky, žampiony nebo jedlé holubinky.
Jak správně zamrazit houby? Řiďte se následujícími pravidly
Pokud se chystáte zamrazit jedlé, čerstvé a zdravé houby, nejprve je očistěte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Co je ještě důležitější, houby nikdy nedávejte do mrazničky v syrovém stavu, vždy je před tím předvařte. Jakým způsobem?
Proč nedávat do mrazničky syrové houby
Zajímá vás, proč nedávat do mrazáku syrové houby? Než se houby zamrazí až na minus 20 stupňů Celsia, tento proces trvá několik hodin. Mezitím uvnitř hub pracují enzymy, které se snaží plodnici rozložit - a právě během toho se v houbě uvolňují škodlivé mykotoxiny, které nepříznivě ovlivňují zdraví a mají negativní vliv zvláště na slinivku.
Zdroj: Tis-cz.cz, Zachranjidlo.cz, Hobby.instory.cz, Toprecepty.cz