Pečení vánočky si můžete zjednodušit. Připravte si těsto na vánočku v domácí pekárně a upleťte ji z devíti pramenů

Pečení vánočky si můžete zjednodušit. Připravte si těsto na vánočku v domácí pekárně a upleťte ji z devíti pramenů Zdroj: Shutterstock.com

Pletení a pečení vánočky je pro řadu z nás velká věda. V prvé řadě musíte mít po ruce osvědčený recept na vánočku, která dobře chutná a správně vykyne. Poté byste měli mít v malíku správný postup pletení vánočky a v neposlední řadě nesmíte udělat zásadní chybu ani při jejím pečení. Jak tedy na správnou přípravu vánočky?

Nejlepší recept na vánočku z domácí pekárny

Vánočka je kynutým svátečním pečivem, který má v době Vánoc velký význam. Jako tradiční symbol Vánoc se v českých domácnostech peče od 18. století. Recepty na tradiční českou kynutou vánočku jsou různé. Odlišují se nejen v jednotlivých krajích, ale každá rodina má i ten “svůj” recept, na který nedá o Vánocích dopustit.

V současné době však nemusí být příprava vánočky tak náročná jako v minulosti. Zvlášť pokud máte domácí pekárnu.  V tomto případě pro vás bude příprava těsta na tradiční českou kynutou vánočku opravdová hračka. Ingredience, které uvádíme níže, jednoduše dejte do pekárny v uvedeném pořadí a zvolte program těsto. 

  • špetka soli
  • 250 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 2 celá vejce
  • 400 gramů polohrubé mouky
  • 125 gramů másla
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 100 gramů cukru krystalu
  • rozinky předem naložené v rumu (jejich množství zvolte dle chuti)

Zdroj: Shutterstock.com Jak uplést vánočku? Zvládnete to lehce z devíti pramenů

Pokud vám již nakynulo těsto v domácí pekárně, pusťte se do pletení vánočky. Nemusí to být přitom žádná věda. Zkuste si tuto tradiční sváteční delikatesu tentokrát uplést z devíti pramenů. Jde o tzv. vánočku skládanou ze čtyř, tří a dvou pramenů, proto její pletení zvládnou i začátečníci. Detailní návod, jak uplést vánočku z devíti pramenů, pro vás máme v tomto našem článku.

Upletenou vánočku nechte ještě hodinu kynout

Jestliže jste upletli vánočku z devíti pramenů, rozhodně ji ihned nedávejte do trouby. Nechte ji naopak na teplém místě zhruba hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Aby vám upletená vánočka během kynutí držela a nezbortila se, zajistěte ji na čtyřech místech špejlemi.

Zdroj: Shutterstock.com Po hodině kynutí vánočku jemně potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Poté vložte vánočku do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Po 20 minutách snižte teplotu v troubě na 170 stupňů. Pokud má vánočka barvu, překryjte ji alobalem a pečte dalších 30 až 40 minut. 

Tradice a pověry spojené s pečením vánočky

  • Vánočka je symbolem nového života a plodnosti. Svým tvarem totiž připomíná Ježíška v zavinovačce.
  • Naši předkové věřili, že je křížové pletení vánočky, kterou položili na štědrovečerní stůl, ochrání před zlými silami.
  • Každá rodina pekla v minulosti tolik vánoček, kolik měla členů.
  • Hospodyňky dříve do vánoček zapékaly minci. Ten, kdo ji našel ve svém plátku, měl mít po celý následující rok štěstí, zdraví a finanční prosperitu.
  • Určitá pravidla naši předkové dodržovali i při zadělávání těsta a následně při kynutí vánočky. Hospodyňka nesměla celou dobu při přípravě těsta promluvit. Během kynutí měla zase poskakovat co nejvýš, aby těsto dobře nakynulo.
  • Pokud těsto hospodyňce nevyběhlo nebo se vánočka při pečení připálila, bylo to pro její rodinu špatné znamení.
Autor:
Publikováno: 14. 12. 2020 15:32 Nahlásit obsah