První jarní houby rostou už v březnu. Sbírat by je ale měli zkušení houbaři
Patříte k zapáleným houbařům? V tom případě vás potěší, že první jarní houby můžete v lese najít už v březnu. Jarní houby však sbírejte pouze tehdy, pokud jste si jejich druhem opravdu jistí. Které houby tedy rostou v březnu a jsou jedlé a zároveň velmi chutné?
Smrž kuželovitý: Výborný do polévek a omáček
Časně jarní jedlou houbou, která roste již v březnu, je smrž kuželovitý. Narazíte na něj nejčastěji na okrajích jehličnatých a listnatých lesů. Jednotlivě roste také v zahradách, parcích, hájích nebo křovištích.
Můžete si z něj připravit polévku, omáčku, falešnou dršťkovou nebo jej dát pod maso. Výborné jsou také nadívané smrže. Tuto houbu zkuste přidat i do číny, kde perfektně nahradí houbu shiitake. Smrže kuželovitého můžete rovněž sušit.
Kačenka česká: Jedna z nejchutnějších hub
K prvním jarním houbám, které mnohdy rostou už v březnu, se řadí také kačenka česká. Této jedlé houbě se daří v teplejších a světlejších listnatých lesích, hájích a sadech. Najdete ji po osikami, olšemi, jasany, jeřáby, lískami, trnkami či třešněmi.
Kačenka česká má stejně jako smrž v kuchyni velmi široké využití. Tato jedlá aromatická houba je výborná do polévek, omáček a masových směsí. Můžete si ji také pouze zprudka orestovat na cibulce nebo usušit, a využít ji tak později.
Šťavnatka březnovka: Chutná, ale ohrožená
Šťavnatka březnovka je jarní lupenatá houba, na kterou v lesích narazíte nejen v březnu, ale často již v únoru, když kolem leží ještě sníh. Tato houba, které se lidově přezdívá jiřina, uhlířka, uhelka nebo cikánka, roste nejčastěji ve vysoké vrstvě opadu s mechem v borových, smrkových či smíšených lesích.
Zdroj: Wikipedia.org/smrzkuzelovity, Wikipedia.org/kacenkaceska, Prkynko.cuketka.cz, Nahoubach.cz/atlas-hub, Plzen.rozhlas.cz