Kategorie Houbaření

Článek
Jak dlouho vařit houby: Dobu tepelné úpravy hub si hlídejte, předejdete tím zažívacím problémům
Jak dlouho vařit houby: Dobu tepelné úpravy hub si hlídejte, předejdete tím zažívacím problémům Vrátili jste se z lesa domů s košíkem plným hub? Pak si jistě nasbírané hřiby či bedly připravíte na různé způsoby. Ať už milujete houbovou omáčku nebo smaženici, kromě výsledné chuti se soustřeďte i na to, jak dlouho houby vaříte. I jedlé houby, které jsou nedostatečně tepelně upravené, vám totiž mohou způsobit zažívací potíže.
Článek
Jak zamrazit houby: Zdánlivě jednoduchý postup má svá pravidla
Jak zamrazit houby: Zdánlivě jednoduchý postup má svá pravidla Přinesli jste si domů z lesa košík hub a rozhodli jste se, že si je uchováte i k pozdější konzumaci? Jestliže se chystáte houby zamrazit, snažte se vyvarovat chyby, v důsledku které byste negativně ovlivnili nejen kvalitu hub, ale i své zdraví. Jak tedy správně zamrazit houby?
Článek
Kloš jelení dokáže potrápit nejen ve vlasech. Jak se proti tomuto létajícímu klíštěti bránit
Kloš jelení dokáže potrápit nejen ve vlasech. Jak se proti tomuto létajícímu klíštěti bránit Ať už chodíte do lesa na houby, na borůvky nebo jen tak na procházky, jistě jste si všimli, že se v posledních letech přemnožil kloš jelení. Tento hmyz připomínající okřídlené klíště leze hlavně rád do vlasů. V případě kousnutí je možným přenašečem bartonelly a tularémie. Jak se tedy proti náletům kloše jeleního bránit, když repelent nepomáhá?
Článek
Sírovec žlutooranžový vám zachutná jako řízek nebo guláš. Na houbaření však musíte vyrazit se žebříkem
Sírovec žlutooranžový vám zachutná jako řízek nebo guláš. Na houbaření však musíte vyrazit se žebříkem Že ještě nerostou hřiby nebo bedly? Nevadí. Na houby můžete vyrazit už nyní a rozhodně neodejdete s prázdnou. Navštivte místa, kde rostou listnaté stromy. Možná, že zde najdete sírovce žlutooranžového. Tato neprávem opomíjená houba je velmi chutná. Sírovec žlutooranžový si můžete připravit třeba jako řízky, guláš nebo na kari.
Článek
Smrž obecný je velmi chutnou jarní houbou. Pozor na jeho záměnu s jedovatým ucháčem
Smrž obecný je velmi chutnou jarní houbou. Pozor na jeho záměnu s jedovatým ucháčem Že sbíráte výhradně hřiby, suchohřiby nebo bedly? Zkuste si pochutnat také na smržích, které patří ke skutečným gastronomickým delikatesám. Na smrže obecné, smrže polovolné nebo smrže špičaté vyrazte do lesa již na jaře. Dejte si ovšem pozor na jejich možnou záměnu s jedovatým ucháčem obecným.
Článek
Jak správně sušit houby? Aby vám nezplesnivěly, vyzkoušejte triky našich babiček
Jak správně sušit houby? Aby vám nezplesnivěly, vyzkoušejte triky našich babiček Nasbírali jste plný košík hub? Teď je na řadě, abyste je zpracovali. Čerstvé houby můžete dát do polévky nebo omáčky. Aby se vaše chuťové pohárky mohly z vašich houbařských úspěchů těšit dlouhou dobu, zbytek hub si nasušte. Při sušení se řiďte zkušenostmi našich babiček, díky kterým vám sušené houby vydrží až několik let.
Článek
Kam na houby? Houbařská sezona 2020 odstartovala už v červnu, těšte se na plné košíky
Kam na houby? Houbařská sezona 2020 odstartovala už v červnu, těšte se na plné košíky Teplé a vlhké počasí letošního června houbám doslova přeje. Chcete si také z lesa odnést košík plný pravých hřibů, křemenáčů či kozáků, ale nevíte, kam vyrazit? Pokud se houbám na vašem osvědčeném místečku ještě nedaří, poradíme vám, kde si zahoubařit.
Článek
Jak zpracovat houby? Sušte, mrazte i nakládejte
Jak zpracovat houby? Sušte, mrazte i nakládejte Letošní houbová sezona je na svém vrcholu. Pokud jste nasbírali plné koše hub a jste přejedení houbových řízků či praženic, uchovejte si tyto báječné lesní plody do následujících měsíců. Můžete je sušit, mrazit, zavařovat i nakládat.