Kategorie Houby

Článek
Ryzec smrkový patří k nejchutnějším houbám. Poznáte jej podle oranžového mléka a připravíte si z něj spoustu receptů
Ryzec smrkový patří k nejchutnějším houbám. Poznáte jej podle oranžového mléka a připravíte si z něj spoustu receptů Ryzec smrkový, který najdete v lesích až do listopadu, se řadí k opomíjeným houbám, které sbírá jenom málokdo. Přitom jde o houbovou delikatesu, jejíž chuť je neskutečná. Prozradíme vám, jak ryzec smrkový poznáte, jaké recepty si z něj připravíte a také jak jej můžete zpracovat na zimu.
Článek
Houbový pekáček: Recept, který vás dostane svou chutí i jednoduchou přípravou
Houbový pekáček: Recept, který vás dostane svou chutí i jednoduchou přípravou Přemýšlíte nad tím, co uvařit z hub? Takové hřiby a suchohřiby nepatří pouze do bramboračky, kulajdy nebo houbové omáčky. Kromě smažených hlaviček a praženice si z nich zkuste připravit i báječný houbový pekáček. Tento recept je velmi jednoduchý na přípravu. Zaručujeme, že si jeho chuť zamilujete!
Článek
Kam na houby? Mapa Českého hydrometeorologického ústavu vám zaručeně odpoví
Kam na houby? Mapa Českého hydrometeorologického ústavu vám zaručeně odpoví Chtěli byste si také nasbírat plný košík, ale nevíte, kam na houby? Nahlédněte do houbové mapy Českého hydrometeorologického ústavu, která je pravidelně aktualizovaná. Tato mapa vám vždy napoví, v jakým místech Česka houby rostou zrovna nejvíce. Kde přesně houbovou mapu najdete a jak s ní pracovat?
Článek
Potraviny, které se po opětovném zahřátí změní na nebezpečné. Pozor na ně
Potraviny, které se po opětovném zahřátí změní na nebezpečné. Pozor na ně Vaříte na více dnů dopředu, anebo si rádi dáte k večeři to, co bylo k obědu? Věděli jste však, že některé potraviny při opětovném ohřívání uvolňují toxické látky, které jsou pro nás nebezpečné?
Článek
Chráněné houby: Pokuta až 100 tisíc Kč vám hrozí za utržení hřibu královského či Fechtnerova
Chráněné houby: Pokuta až 100 tisíc Kč vám hrozí za utržení hřibu královského či Fechtnerova Chodíte rádi do lesa? V tom případě si dejte pozor, které hřibovité houby seberete do košíku. Za utržení zvláště chráněných druhů vám hrozí pokuta až 100 tisíc Kč. Které hřiby tedy patří mezi chráněné houby, neboť jsou kriticky ohrožené, a jejich sběr byste si tedy měli rozhodně rozmyslet?
Článek
Alice Bendová ukázala své houbařské úlovky. Štěstí jí příliš nepřálo
Alice Bendová ukázala své houbařské úlovky. Štěstí jí příliš nepřálo Pravé hřiby, lišky obecné nebo "obyčejné" babky. Houbaři na některých místech republiky zažívají aktuálně opravdové žně a svými úlovky se rádi chlubí na sociálních sítích. Houbařskými úspěchy ostatních se nechala zlákat také herečka Alice Bendová, která na houby vyrazila se svou mámou. A výsledek? Podle Alice velká slabota.
Článek
Radioaktivní látky v houbách zůstávají i 35 let po Černobylu, upozornil německý úřad pro bezpečnost potravin
Radioaktivní látky v houbách zůstávají i 35 let po Černobylu, upozornil německý úřad pro bezpečnost potravin Už je to 35 let od černobylské havárie. Ačkoliv k výbuchu ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl došlo 26. dubna 1986, v houbách rostoucích v přírodě stále zůstávají radioaktivní látky. Na tuto skutečnost upozornil německý Spolkový úřad pro ochranu spotřebitelů a bezpečnost potravin (BVL), který provedl rozsáhlý výzkum.
Článek
Nejčastější mýty o houbách, kterým se nevyplatí věřit
Nejčastější mýty o houbách, kterým se nevyplatí věřit Že houby rostou nejvíce po ránu, že červivé a okousané houby jsou jedlé, anebo že otravu houbami zmírníte mlékem? Mykologové nad těmito tradičními mýty o houbách jenom nevěřícně kroutí hlavou. Kde je tedy pravda?
Článek
Jak dlouho vařit houby: Dobu tepelné úpravy hub si hlídejte, předejdete tím zažívacím problémům
Jak dlouho vařit houby: Dobu tepelné úpravy hub si hlídejte, předejdete tím zažívacím problémům Vrátili jste se z lesa domů s košíkem plným hub? Pak si jistě nasbírané hřiby či bedly připravíte na různé způsoby. Ať už milujete houbovou omáčku nebo smaženici, kromě výsledné chuti se soustřeďte i na to, jak dlouho houby vaříte. I jedlé houby, které jsou nedostatečně tepelně upravené, vám totiž mohou způsobit zažívací potíže.
(6) Načíst více