Cuketové čatní nejen na topinky: Zavařte si jej do zásoby na zimu

Čatní z cukety je skvělá pikantní omáčka, která chutná nejen na topinkách. Cuketové čatní si zamilujete také k pečenému či grilovanému masu nebo ke klobáskám. Jak si pikantní čatní z cukety připravit? Máme pro vás osvědčený recept.
Suroviny na pikantní cuketové čatní
- 1 velká cuketa
- 1 cibule
- 1,5 lžíce soli
- 170 mililitrů jablečného octa
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 3/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 2 kusy koření hřebíčku
- 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
Jak na čatní z cukety?

1. Oloupanou cuketu a cibuli nakrájejte najemno a promíchejte se solí. Směs vložte do nádoby, kterou přetáhněte potravinářskou fólií a nechte v lednici macerovat do druhého dne.
2. Následující den směs cukety a cibule propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou, abyste vyplavili přebytečnou sůl.
3. Cuketu s cibulí vložte do hrnce, přidejte k nim jablečný ocet, cukr krupici, hořčičná semínka, kurkumu, koriandr a hřebíček. Vařte na mírném plameni zhruba 30 minut.
4. Na závěr promíchejte kukuřičný škrob s trochou vody a tuto tekutinu přilejte k základu na cuketové čatní.
6. Hotové cuketové čatní plňte ještě za horka do malých zavařovacích skleniček, které zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. Po vychladnutí sklenice s cuketovým čatní otočte a následně skladujte v chladu a temnu.
S čím je cuketové čatní nejlepší?
Čatní je skvělým řešením, pokud nevíte, co s přebytky cuket. Zajímá vás, s čím je pikantní čatní z cukety nejlepší? Bude vám chutnat zejména na topinkách, skvělé je také k masu, párkům či grilovaným klobáskám. Cuketové čatní zkrátka použijte jako pikantní studenou omáčku všude tam, kde byste jinak sáhli po hořčici nebo kečupu.
Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com