Rajčata nakládaná ve vlastní šťávě: Na tento časově nenáročný recept potřebujete pouze jednu ingredienci

Rajčata nakládaná ve vlastní šťávě: Na tento časově nenáročný recept potřebujete pouze jednu ingredienci Zdroj: Shutterstock.com

Přemýšlíte nad tím, jak co nejlépe zužitkovat úrodu rajčat, ale nechcete ztrácet čas jejich zdlouhavým zpracováním? Rajská jablíčka opravdu rychle zpracujete, když je naložíte ve vlastní šťávě. Díky následujícímu receptu, ke kterému potřebujete pouze jednu ingredienci, vám naložená rajčata vydrží v zavařovacích sklenicích dlouhé měsíce.

Jak nejrychleji zpracovat úrodu rajčat? Naložte je do vlastní šťávy

Čerstvá rajčata ze zahrádky skvěle chutnají a navíc jsou velmi zdravá. Pokud se vám jich ale urodilo tolik, že nevíte, co s nimi, měla byste se je pokusit zpracovat. Jelikož se zralá rajčata velmi rychle kazí, s jejich tepelnou úpravou byste si měla dát rozhodně na čas.

Výroba domácího kečupu, rajského protlaku, čalamády nebo základu do leča jsou velmi zdlouhavé procesy. Pokud nechcete zpracováním své rajčatové úrody strávit půl dne, celá rajčata i se slupkou jednoduše naložte ve vlastní šťávě. A to bez jakékoliv další ingredience. Jak tedy nato?

Zdroj: Shutterstock.com

Jediná ingredience: Libovolné množství zralých rajčat

K tomuto receptu potřebujete pouze čerstvá zralá rajčata nejlépe v bio kvalitě. Rajčata přitom důkladně omyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Máte-li cherry rajčata, můžete je nechat celá. Loupat je už ale rozhodně nemusíte. K přípravě nakládaných rajčat dále nepotřebujete jakékoliv koření nebo nálev.

Rajčata nakládaná ve vlastní šťávě krok za krokem

1. Připravte si čisté zavařovací sklenice, které jste si dopředu vyvařila. K těmto sklenicím mějte také nová víčka.

2. Čtvrtky rajčat naskládejte do zavařovacích sklenic. Nebojte se rajčata mírně rozmačkat vidličkou, aby pustila šťávu.

3. Rajčata se šťávou by měla dosahovat až po okraj zavařovací sklenice.

Zdroj: Shutterstock.com 4. Jednotlivé sklenice pečlivě zavíčkujte.

5. Rajčata ve vlastní šťávě na konec zavařujte na 90 stupňů Celsia po dobu 30 minut.

6. Po zavaření sklenice obraťte víčkem dolů a nechte zavařeninu vychladnout.

Recepty s rajčaty nakládanými ve vlastní šťávě

Rajčata ve vlastní šťávě, která jste si zavařila, vám v chladné a tmavé místnosti vydrží několik měsíců až jeden rok. Používat je můžete například jako základ do omáček, polévek nebo pod maso. Pokud nechcete, aby vám v připraveném pokrmu překážela slupka, takto naložená rajčata velmi jednoduše oloupete.

Autor:
Publikováno: 26. 7. 2019 12:00 Nahlásit obsah