Recept na Masarykovo cukroví: Toto zapomenuté vánoční cukroví našich babiček si zamilujete

Recept na Masarykovo cukroví: Toto zapomenuté vánoční cukroví našich babiček si zamilujete Zdroj: Shutterstock

Už jste si někdy na vánoční svátky napekli Masarykovo cukroví? Toto zapomenuté vánoční cukroví našich babiček, kterému se jinak říká Masarykovy knoflíky či masaryčky, je velmi jednoduché na přípravu, ovšem vynikající chuti. Jakmile jej jednou ochutnáte, budete chtít Masarykovo cukroví péct každé Vánoce.

Masarykovo cukroví je jednoduché a dobré

Masarykovo cukroví je velmi snadné na přípravu, což zaručuje, že jej zvládnete udělat i na poslední chvíli. I pokud nemáte s pečením moc velké zkušenosti, můžete se směle pustit do jeho přípravy. Díky nenáročnosti zvládnete Masarykovo cukroví zaručeně na výbornou.

Recept na Masarykovo cukroví: Suroviny a postup přípravy

Potřebujete:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 200 gramů změklého másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 170 gramů celých lískových ořechů (někdo dává místo lískových ořechů celé mandle nebo vlašské ořechy)
  • rum dle uvážení
  • moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení

Postup:

Lískové ořechy namočte na 2 hodiny do studené vody, aby změkly. Do vody, ve které jsou ořechy namočené, můžete (ale nemusíte) dle vlastního uvážení přidat také několik kapek rumu.

Smíchejte dohromady hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a žloutek. Do vzniklého těsta zapracujte změklé lískové ořechy. Z těsta udělejte tři stejné válečky, které zabalte do potravinářské fólie a které nechte takto přes noc v lednici, aby se jednotlivé suroviny dokonale propojily.

Následující den válečky, které jste vybalili z fólie, krájejte na kolečka široká 0,5 centimetru. Máte-li při krájení problémy a lískové oříšky se vám při něm vylupují, dejte ještě válečky s těstem zhruba na 1 hodiny do mrazničky.

Vzniklé Masarykovo cukroví vyskládejte na plech s pečicím papírem a pečte do růžova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Po upečení Masarykovo cukroví obalte v moučkovém cukru, do kterého jste vmíchali také vanilkový cukr.

Proč název Masarykovo cukroví?

Traduje se, že na toto vánoční cukroví nedal dopustit první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Sladké cukroví s lískovými ořechy tak prý nesmělo na vánočním stole Masaryků nikdy chybět. Ať už je skutečnost jakákoliv, zapomenuté Masarykovo cukroví si stojí za to na vánoční svátky připravit i v dnešní době. 

Zdroj: Mimibazar.cz, Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 17. 12. 2021 09:54 Nahlásit obsah