Recept na šohajky: Toto nepečené vánoční cukroví s ořechovou náplní zalité v čokoládě je oblíbenou součástí českých Vánoc

Recept na šohajky: Toto nepečené vánoční cukroví s ořechovou náplní zalité v čokoládě je oblíbenou součástí českých Vánoc Zdroj: Shutterstock

Šohajky neboli šuhajdy jsou výborným vánočním cukrovím, na které nedá řada z nás dopustit. Mají podobu vánočního cukroví připraveném v malém papírovém košíčku, ve kterém se ukrývá oříšková náplň s vůní rumu zalitá ve výborné čokoládě. Máme pro vás recept na šohajky, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Šohajky (šuhajdy) představují oblíbené nepečené vánoční cukroví, které si připravíte během chvilky. Pokud se chcete do šohajek pustit, nachystejte si v prvé řadě dostatečné množství malých papírových košíčků. Poté se dejte do přípravy oříškové náplně a čokoládové polevy. Jak postupovat, abyste šohajky zvládli na výbornou?

Oříšková náplň do šohajek: Ingredience a postup

  • 300 gramů mletých vlašských ořechů
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 130 gramů změklého másla
  • 1 žloutek pokojové teploty
  • 1 decilitr rumu

Mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a rum zpracujte v jednu kompaktní hmotu. Tuto hmotu chvíli povařte ve vodní lázni a nechte ztuhnout.

Čokoládová poleva do šohajek: Ingredience a postup

  • 200 gramů ledových kaštanů (nebo čokolády na vaření)
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 50 gramů kakaa
  • 250 gramů ztuženého tuku (Omega, Iva atd.)

Všechny výše uvedené ingredience rozehřejte ve vodní lázni a vytvořte z nich hladkou čokoládovou polevu.

Příprava šohajek krok za krokem

1. Vezměte si papírové košíčky, do kterých dejte po malé lžičce oříškovou náplň.

2. Oříškovou náplň v košíčku zalijte ještě teplou čokoládovou polevou.

3. Na závěr šohajky dle libosti ozdobte a nechte ztuhnout.

4. Šohajky skladujte nejlépe v lednici.

Zdroj: Shutterstock Tipy, jak zdobit šohajky

Zajímá vás, čím a jak zdobit šohajky? Například kouskem vlašského ořechu, mandlí, kokosem, lentilkami, kandovaným ovocem nebo barevnými drobnými cukrářskými ozdobami. Jelikož se říká, že v jednoduchosti je krása, šohajky můžete nechat i zcela bez zdobení. Toto vánoční cukroví ozvláštníte i tak, když se na místo bílých papírových košíčků rozhodnete pro papírové košíčky barevné.

Zdroj: Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 2. 12. 2022 09:57 Nahlásit obsah