Tučný čtvrtek patří k vrcholům masopustu. Dle tradice si v tento den dejte vepřo knedlo zelo
Tučný čtvrtek se dle tradice řadí k poslednímu dnu v období masopustu, kdy se konají zabijačky a hostiny. Masopust však Tučným čtvrtkem ještě nekončí. Vrchol tohoto období nastává až v následujících dnech. Které zvyky a tradice jsou spojené s Tučným čtvrtkem? Spoustu z nich už lidé dávno zapomněli, ovšem stojí za to si je zopakovat.
Na Tučný čtvrtek se naši předkové pořádně nacpali
Masopust, který se nacházel mezi dvěma postními dobami, znamenal pro naše předky dobu hodování a veselí. Během masopustu se konaly taneční zábavy, svatby, ale také oblíbené zabíjačky. Masopust vrcholil přesně na Tučný čtvrtek, který v roce 2021 připadá na 11. února.
Které zvyky a tradice naši předkové na Tučný čtvrtek dodržovali? Pokud si chcete dopřát spoustu jídla a pití, je pro vás tento den tím pravým. Naši předkové se totiž na Tučný čtvrtek dokázali nacpat až k prasknutí, aby se připravili na 40 dnů dlouhý půst, který začínal na Popeleční středu následující přesně týden po Tučném čtvrtku.
Tučný čtvrtek měl syté a tučné menu
Jaké pokrmy měli naši předkové na Tučný čtvrtek nejčastěji na talíři? Připravovali si velmi sytá, nejlépe masitá jídla a při jejich vaření vůbec nešetřili sádlem či olejem. Hospodyně tradičně na Tučný čtvrtek chystala k obědu vepřo knedlo zelo. Některé rodiny si zase pochutnávaly na zabijačkových specialitách, a to například na jitrnicích, jelitech nebo ovaru. Pro lepší trávení pak popíjeli pivo.
Masopustní koblihy a boží milosti: Sladká tečka za masopustem
K tradici Tučného čtvrtku patřil i dezert v podobě masopustních koblih smažených ve vysoké vrstvě oleje. Další oblíbenou smaženou sladkostí byly v době masopustu také boží milosti, které představovaly symbol hojnosti. Boží milosti však pro naše předky nebyly pouze sladkou tečkou za masopustem, často se pekly také o Velikonocích nebo třeba na Slovácku tvořily součást svatebního menu.