Avokádo obsahuje cenný koktejl látek: I když prospívá zdraví, jeho konzumaci nepřehánějte

Avokádo obsahuje cenný koktejl látek: I když prospívá zdraví, jeho konzumaci nepřehánějte Zdroj: Shutterstock.com

Avokádo je v poslední době stále oblíbenějším plodem. Toto zdravé ovoce obsahuje několik desítek vitaminů a minerálů. Dále v něm najdete zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, vlákninu či antioxidanty. Vzhledem k vysokému obsahu kalorií byste si však měli dát pozor na to, kolik jej sníte.

Zralé avokádo je oblíbenou a zdravou pochoutkou

Avokádo je miláčkem všech. Oblíbili si jej vegani, hipsteři, maminky a i další z nás. Aby ne. Nejen, že výborně chutná, ale každá jeho porce obsahuje více než dvacítku vitaminů, minerálů, nenasycených tuků a dalších zdraví prospěšných látek.

V avokádu najdete konkrétně vitaminy C, E, A, K, H, B3, B5 (kyseliny pantotenovou) či B6. Dále vyniká vysokým obsahem draslíku, fosforu, zinku, železa, magnézia nebo mědi. Dužina tohoto plodu má pouze nízké množství cukru, zato obsahuje vlákninu a vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Právě tyto nenasycené tuky pomáhají v těle snižovat hladinu špatného cholesterolu a tím snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. Rovněž napomáhají lepší absorpci vitaminů A, D, E a K.

Zdroj: Shutterstock.com Avokádo a jeho vliv na zdraví

  • Díky avokádu do svého těla doplníte chybějící vitaminy a minerály.
  • Jeho pravidelná konzumace výrazně snižuje hladinu triglyceridů v krvi a také hladinu celkového cholesterolu. Tyto látky jsou hlavními příčinami onemocnění srdce a cév.
  • Vzhledem k tomu, že avokádo kromě vitaminu A obsahuje rovněž lutein a zeaxantin, blahodárně ovlivňuje zdraví našich očí.

  • Avokádo má vyšší obsah draslíku nežli banán. Právě draslík pomáhá snižovat krevní tlak, a tak předcházet riziku infarktu myokardu, mrtvice nebo selhání ledvin.
  • Avokádo je výbornou potravinou při hubnutí. Dokáže totiž navodit pocit sytosti a zahnat chuť k jídlu až na následujících pět hodin.

Zdroj: Shutterstock.com Jak docílit toho, aby bylo avokádo rychleji zralé?

Donesli jste si z obchodu avokádo, které ještě není úplně zralé? Nedávejte jej do lednice, ale uchovávejte jej při pokojové teplotě. Proces zrání bude trvat zhruba čtyři až pět dnů. Chcete-li, aby bylo avokádo zralé o něco rychleji, vložte jej do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem.

Jestliže je avokádo poté na omak měkčí a jeho slupka má tmavší barvu, je už tento plod připravený ke konzumaci. Než ale začnete avokádo rozřezávat, pořádně jej umyjte, abyste do něj nožem nezanesli cizorodé látky. Po rozkrojení je avokádo náchylné k hnědnutí. Abyste tomuto procesu zabránili, pokapejte místo řezu čerstvou citrónovou šťávou.

Ideální dávka: Jedna třetina avokáda denně

Avokádo je zdravé, chutné, ovšem má i vysoký obsah kalorií. Vzhledem k tomu byste to s jeho konzumací rozhodně neměli přehánět. V jednom zralém avokádu najdete v průměru 300 kalorií a více než 20 gramů zdravého tuku. Z toho důvodu byste nikdy neměli sníst tuto celou superpotravinu na posezení. Podle výživových poradců ideální denní dávku představuje konkrétně jedna třetina zralého avokáda.

Autor:
Publikováno: 22. 1. 2020 13:40 Nahlásit obsah