Červená řepa je elixír zdraví. Přinášíme hlavní důvody, proč ji zařadit do svého jídelníčku
I když není červená řepa v Česku příliš oblíbená, vyplatí se, když ji zařadíte do svého jídelníčku. Pokud začnete tuto zdravou kořenovou zeleninu s červeno-fialovou dužinou pravidelně jíst, oplatí vám to stotisíckrát. Červená řepa totiž obsahuje cenný koktejl vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které jsou doslova elixírem zdraví.
Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů a minerálů
Jaká zelenina patří k těm nejzdravějším? Jednoznačně červená řepa, ve které najdete celou řadu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jde konkrétně o vitamin C, vitaminy řady B, provitamin A, hořčík, draslík, křemík, železo, vápník, zinek, selen, kyselinu listovou nebo také antioxidanty.
Díky látkám, které červená řepa obsahuje, je extrémně přínosná pro naše celkové zdraví. Navíc má i nízkou nutriční hodnotu. 100 gramů syrové řepy má pouhých 43 kalorií. Proč byste ji tedy měli i vy zařadit do svého jídelníčku?
Pomocí červené řepy perfektně pročistíte své tělo
Pravidelná konzumace červené řepy by měla být zejména součástí vaší jarní detoxikace. Právě červená řepa dokáže neutralizovat toxické látky uvnitř těla a následně podporuje jejich vylučování. Tato kořenová zelenina dokáže vaše tělo pročistit také od hliníku nebo olova. Chcete-li v rámci jarní detoxikace zahájit kompletní očistu střev, denně vypijte zhruba 150 mililitrů šťávy z čerstvé červené řepy.
Zlepšíte zdraví svého srdce
Pravidelná konzumace červené řepy má blahodárný vliv na činnost srdce, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, předchází kornatění tepen neboli ateroskleróze a rovněž snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu myokardu. Červená řepa rovněž pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek.
Červená řepa je výbornou prevencí rakoviny
V červené řepě najdete rostlinný pigment betacyanin, který jí dodává sytou karmínovou barvu. Navíc jde o velmi silný antioxidant, který má protinádorové účinky. Konzumace červené řepy tak představuje účinnou prevenci rakoviny, ale i její možnou přírodní léčbou. Některé vědecké studie prokázaly, že extrakt z červené řepy zpomaluje dělení a růst nádorových buněk.
Tip: Jako prevenci rakoviny jezte červenou řepu (nebo pijte šťávu z červené řepy) alespoň jednou týdně.
Další zdravotní přednosti červené řepy
- Podporuje činnost mozku. Zmírňuje projevy Alzheimerovy choroby, demence či sklerózy.
- Je cenným zdrojem železa. Patří k důležitým potravinám při léčbě anémie neboli chudokrevnosti.
- Její pravidelná konzumace zlepšuje kvalitu a elasticitu kůže, vlasů a nehtů. Červená řepa tak předchází tvorbě vrásek a brzdí projevy stárnutí.
- Je významným zdrojem vlákniny. Podporuje zdraví zažívacího traktu a je výbornou prevencí zácpy či zánětlivého onemocnění střev.
- Díky svým nutričním vlastnostem je vhodná při hubnutí.
Tipy na recepty z červené řepy
Abyste všechny výše uvedené zdravotní benefity červené řepy využili na sto procent, konzumujte tuto kořenovou zeleninu nejlépe v syrovém stavu. Ovšem nic nezkazíte ani jejím krátkým vařením či pečením. Červenou řepu můžete do svého těla přijmout také ve formě čerstvě vylisované šťávy. Které recepty z červené řepy stojí za to vyzkoušet? Například pomazánku z červené řepy, tatarák z červené řepy nebo salát z červené řepy s cibulí a ořechy.