Doplňte vitamin D a jezte potraviny s obsahem omega-3.Toto preventivní opatření vás ochrání před těžším průběhem koronavirové nákazy
Snad každý z nás si klade otázku, jak co nejlépe připravit své tělo na možnou nákazu koronavirem. Státní zdravotní ústav doporučuje, abyste se v rámci prevence zaměřili na vyšší příjem omega-3 mastných kyselin a vitaminu D. Tyto látky pomohou k lepší kondici a zvyšují pravděpodobnost, že možná nákaza COVID-19 u vás bude mít mírnější průběh.
Státní zdravotní ústav radí, jak zmírnit průběh COVID-19: Podstatná je prevence
„Fatální případy COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře (CRS), kterou organizmus nezvládl. Je to vážný stav organizmu zprostředkovaný imunitním systémem. Výživa vás sice v tomto stavu nezachrání, ale v prevenci svého zdraví můžete udělat hodně,“ vysvětluje Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.
Pokud se tedy před možnou nákazou budete snažit dostat do co nejlepší kondice, zvýšíte tím pravděpodobnost mírnějšího průběhu koronavirové infekce. Také pravděpodobnost uzdravení z této nemoci pak u vás bude vyšší.
„Hovoříme-li obecně o cytokinech a výživě, je zajímavé, že některé omega-3 mastné kyseliny mohou prostřednictvím cytokinů také snižovat zánětlivé procesy v těle. Ke kontrole zánětlivých procesů v organizmu přispívá i vitamin D,“ popisuje dále Jiří Ruprich, který doporučuje v rámci prevence proti koronavirové nákaze zvýšit příjem jak vitaminu D, tak omega-3 mastných kyselin.
Zdroje vitaminu D: Sluneční záření nebo mořské ryby
Možností, jak do svého těla dostat vitamin D, máte hned několik. Každý den svůj obličej a paže vystavujte po dobu alespoň 20 minut jarnímu sluníčku. Tento vitamin se totiž vytváří v hlubších vrstvách pokožky díky UVB záření. 20minutový pobyt na sluníčku je velmi důležitý, neboť až 90 procent vitaminu D dokáže naše tělo získat právě ze slunečních paprsků.
Omega-3 mastné kyseliny najdete v mořských rybách, semínkách či ořeších
Doplnit omega-3 mastné kyseliny do svého těla můžete výhradně tím, co jíte. Na tyto zdravé tuky jsou bohaté zejména mořské ryby. A to losos, makrela, tuňák, sleď, sardinky nebo mořský pstruh. Konzumujte i mořské plody. Omega-3 mastné kyseliny najdete dále v semínkách a ořeších. Jedná se například o slunečnicová, dýňová, lněná nebo chia semínka. Do svého jídelníčku dále zařaďte madle či vlašské, pekanové nebo makadamové ořechy. Tyto zdravé tuky však najdete i v zelené listové zelenině, brokolici, avokádu či panenském olivovém oleji.
Státní zdravotní ústav upozorňuje, že zvýšený příjem omega-3 mastných kyselin a vitaminu D souvisí s primární prevenci. Neslouží ovšem k přímé léčbě onemocnění COVID-19.